Premier stapt op

Doden en gewonden bij protest in Sri Lanka, huizen politici in brand gestoken

09 mei 2022 17:49 Aangepast: 09 mei 2022 19:57
Veiligheidstroepen helpen een van de gewonde demonstranten bij het huis van de premier in Colombo. Beeld © EPA

Het is al de hele dag erg onrustig in Sri Lanka, waar veel onvrede is over de economische crisis. Vandaag is premier Rajapaksa opgestapt nadat zeker vijf doden en 189 gewonden vielen bij protesten. Ook zijn volgens lokale media meerdere huizen van politici in brand gestoken, terwijl een parlementslid zelfmoord zou hebben gepleegd.

Inwoners van Sri Lanka zijn woedend over de erbarmelijke staat van de economie waar zij zelf de dupe van zijn. Zij richten zich al weken tegen premier Mahinda Rajapaksa en zijn broer Gotabaya Rajabaksa, die president is van het land.

Geweld bij huis premier

Maandag kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen enkele duizenden voor- en tegenstanders van de regering bij het huis van de premier in de hoofdstad Colombo. Daarbij zijn minstens 189 gewonden gevallen, meldt het Franse persbureau AFP.

De politie zette een waterkanon en traangas in, en moest aan het begin van de avond meerdere waarschuwingsschoten lossen om te voorkomen dat demonstranten binnendrongen in de ambtswoning, waar de inmiddels ex-premier zich nog altijd zou bevinden. Ook het leger is ingezet.

Parlementslid overleden

Een van de vijf doden is het parlementslid Amarakeerthi Athukorala. Hij opende het vuur op demonstranten die zijn auto blokkeerden bij de stad Nittambuwa. Daarbij vielen twee gewonden, een persoon zou er slecht aan toe zijn. Het parlementslid zelf werd even later dood gevonden in een nabijgelegen gebouw. Volgens de politie heeft hij zelfmoord gepleegd nadat een grote groep mensen het gebouw had omsingeld.

Ook elders ging het mis. Op videobeelden is een brandend huis te zien dat volgens lokale media eigendom is van een ander parlementslid, Sanath Nishantha. Ook de huizen van onder anderen oud-ministers Johnston Fernando, Nimal Lanza en Ramesh Pathirane zouden in brand zijn gestoken, evenals een van de huizen van de familie Rajabaksa.

President veroordeelt geweld

"Ik veroordeel nadrukkelijk het geweld dat mensen gebruiken, ongeacht hun politieke voorkeur", schrijft de president zojuist in een tweet.

"Geweld lost de huidige problemen niet op. Ik verzoek alle burgers kalm te blijven en terughoudendheid te betrachten. Ik dring er bij iedereen op aan om samen te werken bij het oplossen van deze crisis."

In Sri Lanka zijn tekorten aan voedsel en de stroom valt dagelijks urenlang uit omdat er niet genoeg brandstof is om energiecentrales draaiende te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodtoestand in Sri Lanka na protesten vanwege slechte economie

Schulden

Het Zuid-Aziatische land kampt sinds de coronacrisis met flinke schulden die het niet kan afbetalen. Sri Lanka draait voor een belangrijk deel op toerisme, maar mist door de oorlog in Oekraïne veel toeristen uit onder meer Rusland.

Begin april werd vanwege de hevige protesten de noodtoestand uitgeroepen in het land. Daardoor heeft president Rajapaksa vergaande bevoegdheden om op te treden tegen demonstranten en kan hij wetten wijzigen of opschorten.

In Sri Lanka geldt een avondklok en zijn sociale media geblokkeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore