Ga naar de inhoud
Overwinningsdag in Rusland

Spanning om langverwachte toespraak Poetin: 'De hele wereld luistert'

Oefening voor militaire parade Beeld © ANP / EPA / Yuri Kochetkov

Het is vandaag een belangrijke dag voor Rusland, waar Overwinningsdag gevierd wordt met een militaire parade én een toespraak van president Vladimir Poetin. Vooral over die toespraak wordt al weken gespeculeerd. Gaat Poetin aan Oekraïne de oorlog verklaren? Dit is wat we vandaag kunnen verwachten.

9 mei is ieder jaar een belangrijke dag voor Rusland. Door miljoenen Russen wordt vandaag herdacht dat nazi-Duitsland in 1945 werd verslagen. De programma's die de staatsomroep vandaag laat zien, zijn de best bekeken uitzendingen van het hele jaar. "Het leeft hier enorm", zegt correspondent Eva Hartog over de feestdag.

Kleinere militaire parade

Net als ieder jaar wordt er in de straten van Moskou een militaire parade gehouden, waar de afgelopen dagen al flink voor geoefend werd. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes verwacht dat de parade dit jaar kleiner is dan normaal vanwege de oorlog in Oekraïne. Er komen volgens de schatting van Forbes 10.000 militairen, 2000 minder dan vorig jaar. Daarnaast zullen er 131 militaire wagens rijden, tegenover 198 vorig jaar.

Voor
Lees ook:
Voor het eerst kijken Russen met angst en beven uit naar Overwinningsdag

De feestdag is voor Vladimir Poetin vooral een manier om zijn militaire macht te tonen. Omdat het momenteel oorlog is in Oekraïne, zit de angst er bij veel Russen flink in. Experts zeiden de afgelopen weken te vrezen dat de Russische president tijdens zijn gebruikelijke overwinningstoespraak met een oorlogsverklaring aan Oekraïne kan komen.

Hoe Poetin vandaag mogelijk zijn spierballen wil laten zien, leggen we uit in deze video:

'Onvoorspelbare' Poetin zal op Russische feestdag 'zijn spierballen willen laten zien'

03:43
Verwacht wordt dat Poetin in zijn toespraak een nieuwe overwinning wil claimen. Maar hoe gaat hij dat dan doen? We vroegen het onze Ruslandcorrespondent Eva Hartog.

Mobilisatie bevolking

Tot nu toe is het conflict in Oekraïne volgens Poetin een 'militaire operatie'. Als Poetin het belaagde land ook officieel de oorlog verklaart, kan elke Russische man onder de 45 jaar naar het front worden gestuurd.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace zei twee weken geleden dat hij verwacht dat Poetin 'de oorlog aan de nazi's' gaat verklaren zodat hij meer 'kanonnenvoer' kan inzetten. CNN meldde daarop dat de Amerikanen van hetzelfde uitgaan. Het Kremlin ontkent dit en laat weten dat de feestdag geen invloed heeft op de plannen van het leger.

'Hele wereld luistert'

De afgelopen dagen lijkt het experts al wat minder realistisch dat Poetin inderdaad de oorlog aan Oekraïne verklaart. Pavel Luzin, expert op het gebied van Russische oorlogsvoering, zei dit weekend tegen The Guardian dat een mobilisatie van de bevolking de oorlog namelijk 'zeer onpopulair' zal maken in Rusland.

Bijna
Lees ook:
Bijna feestdag in Rusland, maar Poetin kan geen doorbraak in Oekraïne vieren

Daarnaast is het volgens Luzin de vraag wat het Russische leger moet met gewone burgers die komen vechten. "Welke officieren en militaire eenheden kunnen hiermee omgaan?"

Jeffrey Edmonds, een belangrijke analist bij een Amerikaanse denktank over de oorlog, zegt tegen de Britse krant dat de Russische president vandaag voor een moeilijke keus staat. "Er is geen magische oplossing voor Poetin", stelt Edmonds, doelend op de magere resultaten van de Russische troepen in Oekraïne. 

"De hele wereld luistert vandaag naar hem, dus het zou mij ook niet verbazen als hij gaat dreigen met nucleaire aanvallen", zegt de analist.

'Niemand weet het'

Dan zijn er nog tal van andere theorieën over de toespraak van Poetin. Hij zou bijvoorbeeld kunnen spreken over inlijving van de republieken Donetsk en Loehansk bij Rusland of het definitief uitroepen van de overwinning in Marioepol om de strijd in Oekraïne toch als een overwinning af te spiegelen.

"Het probleem is dat niemand weet wat Poetin gaat aankondigen", besluit Hartog. "Er is één man die dat beslist, en dat is Poetin zelf. Zelfs veel van zijn hoge bestuursleden zullen geen flauw idee hebben wat hij van plan is. Juist dat maakt vandaag zo spannend voor de Russen."

Zelenski
Volg hier ons liveblog:
Zelenski op Overwinningsdag: 'We wonnen toen, we winnen nu ook'