Verrassingsbezoek

First Lady Jill Biden even in Oekraïne, troost vrouwen op Moederdag

08 mei 2022 18:00 Aangepast: 08 mei 2022 18:04
Jill Biden omhelst Oekraïense Victoria en diens dochtertje. Beeld © Susan Walsh / AFP

Een bijzonder moment voor gevluchte Oekraïense moeders in Slowakije. Ze werden op Moederdag verrast door de Amerikaanse presidentsvrouw Jill Biden, die daarna ook nog een onaangekondigd bezoek aan de Oekraïense 'First Lady' Olena Zelenska bracht.

Op het busstation van het Oost-Slowaakse Kosice verblijven zo'n 300 Oekraïense vluchtelingen, vooral vrouwen en kinderen. De stad ligt vlakbij de grens met Oekraïne en heeft het busstation omgetoverd tot opvangcentrum. 

Oorlog niet uit te leggen

"Ik wilde langskomen en jullie onze steun betuigen", zei de 70-jarige First Lady tegen de moeders in Kosice. 

Die steun konden ze wel gebruiken. Geëmotioneerd vertelde moeder Victoria (zie foto's) aan Biden dat ze de oorlog niet kan uitleggen aan haar eigen kinderen: "Ik kan het niet uitleggen omdat ik het zelf niet begrijp. En ik ben leraar."

Jill Biden (links) met Victoria (rechts) en haar dochtertje. Jill Biden (links) met Victoria (rechts) en haar dochtertje.

"Ze komen naar ons land en ze doden ons, maar ze zeggen dat ze ons beschermen", vervolgde Victoria. 

Biden legde uit dat ook zij het moeilijk vond om de oorlog te begrijpen. "Het is zinloos", zei ze. De presidentsvrouw ging van tafel naar tafel, waar ze de tijd nam voor alle moeders en kinderen en hen omhelsde. 

Ontmoet ook vrouw Zelenski

Het bezoek was onderdeel van een vierdaagse trip van de First Lady. Ze is vandaag zelfs even Oekraïne in geweest. Opvallend: haar man Joe Biden kreeg juist kritiek dat hij als president Oekraïne nog niet bezocht.

Jill Biden ging dus wel die kant op, om haar Oekraïense evenknie Olena Zelenska te ontmoeten, de vrouw van president Zelenski. De twee spraken af in Uzhhorod, een grensstadje in het Westen van Oekraïne. Biden zei dat ze juist op Moederdag wilde komen en gaf Zelenska een groot boeket cadeau. 

"Ik vond het belangrijk om het Oekraïense volk te laten zien dat deze oorlog moet stoppen en dat het Amerikaanse volk achter de Oekraïners staat", zei Biden.

Moedige daad

Zelenska bedankte Biden op haar beurt voor haar 'moedige daad'. Ze zei te begrijpen dat het niet makkelijk moest zijn voor een Amerikaanse First Lady om af te reizen naar oorlogsgebied 'waar het luchtalarm elke dag afgaat'. 

Na hun privé-ontmoeting gingen de twee op de school, waar vluchtelingen uit andere delen van het land verblijven, aan de slag om samen met kinderen beertjes te vouwen als Moederdaggeschenken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore