Gewelddadige tradities

Elitaire school Deense prins in opspraak na documentaire over geweld en misbruik

07 mei 2022 18:14 Aangepast: 07 mei 2022 21:14
De kostschool werd in 1565 opgericht. Beeld © ANP

Een van de meest elitaire scholen in Denemarken, waar onder andere troonopvolger prins Christian naar school gaat, ligt zwaar onder vuur na een documentaire over geweld en misbruik onder leerlingen. Het gaat om Herlufsholm, een kostschool ten zuiden van Kopenhagen.

Op de school zouden regelmatig leerlingen gepest en in elkaar geslagen worden, vooral door oudere klasgenoten. Het bestuur van de school wordt ervan beschuldigd het geweld onder het tapijt te vegen.

Volgens het hoofd van de school, Mikkel Kjellberg, is geen sprake van een gewelddadige cultuur en gaat het om 'incidenten'. Kjellberg ontkent ook dat het schoolbestuur gefaald heeft in het beschermen van leerlingen.

De beschuldigingen kwamen donderdag aan het licht in een documentaire van de Deense televisiezender TV2. In die documentaire vertellen zo'n 50 oud-leerlingen van de school over hun ervaringen.

Jongere leerlingen onderdrukt

Herlufsholm is één van de oudste en meest elitaire scholen van Denemarken, met zo'n zeshonderd leerlingen, onder wie dus de 16-jarige prins Christian, de zoon van de Deense kroonprins Frederik.

Prins Christian op de school. Prins Christian op de school.

Op de school is veel aandacht voor tradities. Zo dragen leerlingen een schooluniform en geldt er een systeem waarbij oudere leerlingen verantwoordelijk zijn voor jongere klasgenoten. Mede door dat systeem gaat het geregeld mis. Jongere leerlingen zouden worden 'onderdrukt' en met geweld worden bestraft als zij niet doen wat hun oudere klasgenoten willen.

In de documentaire vertelt oud-leerling Peter hoe een klasgenoot 's nachts in de slaapzaal uit zijn bed werd getrokken en in elkaar geslagen. De oudere leerlingen sloegen op zijn bovenarmen en dijen, zodat het schooluniform de blauwe plekken zou bedekken, zegt Peter.

Misbruikt in de slaapzaal

In de documentaire komen nog tientallen andere gevallen van geweld aan bod. En daar blijft het niet bij. Een anonieme oud-leerling vertelt hoe hij in de slaapzaal seksueel is misbruikt. "Ik werd wakker terwijl ik vast werd gehouden op het bed en iemand een hand over mijn ogen hield. Mijn armen en benen werden vastgehouden en toen stak iemand zijn vinger in mijn achterste." 

Leerlingen van Herlufsholm slapen in slaapzalen. Leerlingen van Herlufsholm slapen in slaapzalen.

Toen de leerling uiteindelijk zijn ouders over het incident vertelde, wilden die dat de daders van school zouden worden gestuurd, maar ze zouden slechts een lichte straf hebben gekregen. Het zou door het schoolbestuur worden ontmoedigd om aangifte te doen bij de politie.

'Hartverscheurend'

Na publicatie van de documentaire kwam Herlufsholm zwaar onder vuur te liggen. De Deense premier Mette Frederiksen noemde de onthullingen 'onvergeeflijk'. "De school moet zijn verantwoordelijkheid nemen en een einde maken aan deze cultuur", schreef Frederiksen in een Facebookbericht.

Kroonprins Frederik liet in een verklaring weten de situatie op de school van zijn zoon 'volstrekt onaanvaardbaar' te vinden en noemde de verhalen 'hartverscheurend'. 

Inmiddels heeft de school aangekondigd maatregelen te nemen. Schoolhoofd Kjellberg is ontslagen en er wordt een grootschalig onderzoek ingesteld. Ook worden bepaalde tradities en het slapen in slaapzalen per direct afgeschaft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aanpak pesten op school: meldpunt voor ouders en leerlingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore