Mogelijk op sanctielijst

Wie is Alina Kabajeva, Poetins 'geheime vriendin'?

07 mei 2022 19:33 Aangepast: 07 mei 2022 21:08
Vladimir Poetin en Alina Kabajeva in 2005 in Moskou. Beeld © EPA

Nadat vorige maand al strafmaatregelen waren genomen tegen twee dochters van de Russische president Poetin, is de kans groot dat nu de naam van zijn vermoedelijke partner op de sanctielijst van de Europese Unie belandt. Van oud-topturnster Alina Kabajeva wordt al sinds 2008 aangenomen dat ze Poetins vriendin is. Wat weten we over haar?

Vladimir Poetin (69) laat zelden iets los over zijn privéleven, maar heeft intieme banden met Kabajeva altijd ontkend. Toen het roddelblad Moskovski Reportjor in 2008 schreef dat de president zou scheiden van zijn vrouw Ljoedmila en een relatie had met voormalig olympisch kampioen Kabajeva, kon het blad meteen worden opgedoekt.

'Lenigste vrouw'

De scheiding kwam pas vijf jaar later naar buiten. Ook toen werd over Poetins liefdesrelatie met Kabajeva alleen maar gespeculeerd. Officiële bevestiging is nooit gekomen, al wordt aangenomen dat Poetin en de nu 38-jarige Kabajeva samen ook kinderen hebben.

Als turnster was Kabajeva heel succesvol. Ze werd wel omschreven als de 'lenigste vrouw van Rusland'. Op het onderdeel ritmische gymnastiek is ze veelvoudig Europees- en wereldkampioen en ze won goud bij de Olympische Spelen van Athene, in 2004. Daarna richtte ze zich op de politiek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De geheime levens van Maria en Katerina, de dochters van Poetin

Voor Verenigd Rusland, de partij die wordt gezien als het verlengstuk van Poetin, zat ze tussen 2007 en 2014 in de Doema, het Russische parlement. Daarna werd ze hoogste baas van NMG, de Nationale Media Groep, die medeverantwoordelijk is voor bijna alle staatsmedia in het land. 

Twee dochters – en verder?

Wanneer Poetin en Kabajeva elkaar voor het eerst troffen, staat niet vast. Maar er zijn foto's van een officiële ontmoeting in 2001, toen hij haar onderscheidde vanwege haar uitzonderlijke sportprestaties. Ze was toen 18 jaar oud.

Dat Poetin twee dochters had uit zijn huwelijk met zijn eerste vrouw Ljoedmila, is bevestigd zonder dat hun namen daarbij ooit officieel zijn genoemd. Geruchten over kinderen die hij met Kabajeva zou hebben, zijn tegengesproken – net als hun relatie zelf dus. 

Zwitserse gynaecoloog

De Zwitserse SonntagsZeitung schrijft dat het zou kunnen gaan om vier kinderen, onder wie ook een tweeling. De krant denkt in elk geval de geboorte te kunnen bevestigen van twee zoons: één in 2015 in een Zwitserse kliniek en één in 2019 in Moskou. Een Zwitserse gynaecoloog van Russische afkomst zou bij beide bevallingen betrokken zijn geweest.

Alina Kabajeva als toeschouwer bij de Olympische Winterspelen in Sotsji, 2014. Alina Kabajeva als toeschouwer bij de Olympische Winterspelen in Sotsji, 2014.

De link met Zwitserland lijkt niet toevallig: Kabajeva zou met haar kinderen verblijven, of tot voor kort hebben verbleven, in een afgezonderde, zwaarbewaakte villa in het Zuid-Zwitserse Lugano, ruim 50 km ten noorden van Milaan. 

Petitie tegen verblijf in Zwitserland

Eind maart werd een petitie georganiseerd om haar, vanwege de oorlog in Oekraïne, te laten uitzetten uit Zwitserland, dat geen deel uitmaakt van de EU. Maar justitie in dat land liet weten geen aanwijzingen te hebben dat ze daar ook werkelijk verbleef. In april dook ze op bij een gymnastiekevenement voor kinderen in Moskou. Daar ontkende ze dat ze zich ergens zou verschuilen.

De afgelopen maanden is vaker opgeroepen maatregelen tegen haar te treffen, iets wat de EU nu lijkt te zullen doen. Of haar naam ook op de Amerikaanse sanctielijst terechtkomt, is onzeker. Bij de vraag of Kabajeva daarvoor in aanmerking zou komen, liet het Witte Huis afgelopen maand weten dat 'niemand veilig is'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de financiële klusjesman van Vladimir Poetin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore