Ga naar de inhoud
Boerka weer ingevoerd

Taliban komen met steeds zwaardere maatregelen voor vrouwen

Het beeld van de gesluierde studentes in de studiebanken ging de hele wereld over. Beeld © EPA

Afghaanse vrouwen moeten in het openbaar weer een bedekkende boerka gaan dragen, een definitief teken dat de maatregelen uit het eerste talibanregime (1996-2001) weer terug zijn.

"Vrouwen moeten een boerka dragen die hen van hoofd tot tenen bedekt, zoals traditioneel en respectvol is," luidt het nieuwe decreet van de taliban.

Verbroken belofte

Vlak nadat ze in augustus de macht overnamen, beloofden de taliban vrouwenrechten te zullen respecteren, maar hier was meteen al veel scepsis over. Al na een week drongen de taliban erop aan dat vrouwen zo veel mogelijk thuis moesten blijven. Als vrouwen meer dan 72 kilometer van huis willen reizen, kan dit niet meer zonder begeleiding een mannelijk familielid.

Taliban
Lees ook:
Taliban bevelen vrouwen boerka te dragen in het openbaar

Meisjes mogen sinds de terugkeer van de taliban ook niet meer naar de middelbare school. In maart was er sprake van dat scholen voor hen zouden heropenen, maar op de eerste schooldag werden ze teruggestuurd naar huis, zoals in deze video te zien is:

Afghaanse meisjes eindelijk weer naar school – tot de taliban zich bedachten

01:43

Boerka's werden nog niet meteen na de terugkeer van de taliban verplicht. Vrouwen moesten wel een hijab dragen, wat betekent dat ze ten minste hun haar moesten bedekken. Vooral in de grote steden droegen veel vrouwen tot nu toe alleen een hoofddoek, maar inmiddels is dat niet meer voldoende.

Waarschuwing of ontslag

Wie zich niet aan de boerkaverplichting houdt, brengt familieleden in gevaar. Als een vrouw geen boerka draagt, wordt haar vader of een ander mannelijk familielid persoonlijk gewaarschuwd, ontslagen van zijn werk of zelfs drie dagen gevangengezet. 

Mensenrechtenexperts van de VN meldden in januari dat de taliban vrouwen op grote schaal discrimineren. "We maken ons zorgen over de voortdurende en systematische uitsluiting van vrouwen", was het oordeel.

Afghanen
Lees ook:
Afghanen door honger tot wanhoop gedreven: 'Waar blijven de hulpacties?'

Als gevolg van de zware maatregelen van de taliban hebben westerse landen zware sancties aan Afghanistan opgelegd. Dit betekent dat de internationale financiële steun voor het zorgsysteem is stopgezet en het land grotendeels is afgesloten van internationale handel. Daarnaast is een groot deel van de tegoeden van de Afghaanse centrale bank bevroren.

Bevolking steeds verder onder druk

De sancties hebben ernstige gevolgen voor de samenleving en de economie. Volgens de VN heeft 95 procent van de Afghaanse bevolking te weinig eten, en hier komt weinig internationale hulp voor.

Als de taliban doorgaan met het verplichten van boerka's, zullen de sancties voorlopig niet afnemen. Dan komen de Afghaanse economie en bevolking ook steeds verder onder druk te staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore