Ga naar de inhoud
Schijnreferendum

Russische bezetters in Cherson: 'Wij willen onderdeel van Rusland worden'

Anti-Rusland protest Cherson Beeld © ANP

Het bezette Oekraïense gebied Cherson zou onderdeel van Rusland willen worden, beweren de plaatselijke Russische machthebbers. "De oorspronkelijk Russische gebieden moeten terugkeren naar hun historische wortels." Rusland zou nog deze maand een schijnreferendum voorbereiden om het gebied in te lijven.

Toen Russische troepen Cherson twee maanden geleden innamen, gingen veel burgers de straat op om te protesteren. De Russen reageerden door flitsgranaten te gooien en burgers te beschieten.

Inmiddels is de Russische roebel ingevoerd, liggen Oekraïense telefoon- en internetverbindingen plat en zijn Oekraïense televisiekanalen uit de lucht gehaald. Zelfs het Russische schoolcurriculum wordt ingevoerd. Inwoners kunnen steeds moeilijker in contact komen met de buitenwereld. Ze kunnen ook niet meer vluchten naar veilige gebieden in Oekraïne.

Bekijk ook: vrouw in regio Cherson confronteert Russische soldaat

00:25

Geruchten over referendum

Al sinds begin maart gaan er geruchten over een mogelijk referendum in de regio Cherson, waarbij inwoners zouden kunnen stemmen over afsplitsing van Oekraïne. In 2014 werden er in de Donbas en de Krim vergelijkbare schijnreferenda gehouden.

Ongeveer 90 procent van de bevolking in Donbas zou hebben gestemd voor onafhankelijkheid, en 95 procent van de inwoners van de Krim zou hebben gestemd voor inlijving bij Rusland. De Oekraïense overheid en de OVSE noemden deze referenda 'illegaal' en 'frauduleus'.

Bijna
Lees ook:
Bijna feestdag in Rusland, maar Poetin kan geen doorbraak in Oekraïne vieren

Op 16 april zouden er al stembiljetten zijn geprint voor een referendum in Cherson, zo claimt de Oekraïense parlementaire commissaris voor mensenrechten. Ook bronnen dicht bij het Kremlin zouden bevestigen dat er een referendum wordt voorbereid, bericht de doorgaans betrouwbare Russische nieuwssite Meduza.

Symbolische overwinning

De stad ligt vlak bij de Krim en is een belangrijke uitvalsbasis voor het Russische offensief in Zuid-Oekraïne. Met bijna 300.000 inwoners is het de grootste stad waar de Russen volledig grip op hebben. 

Op 9 mei viert Rusland de overwinning op Nazi-Duitsland in 1945, en Poetin zal die dag een doorbraak willen laten zien aan zijn volk. Aangezien het offensief in de Donbas langzaam verloopt, zou Poetin een referendum in Cherson kunnen gebruiken om aan te tonen dat de 'denazificatie' van Oekraïne goed verloopt.

Bekijk ook: 'Onvoorspelbare' Poetin zal op Russische feestdag 'zijn spierballen willen laten zien'

03:43