Javelin

Raketwerper is oorlogsicoon in Oekraïne: 'Baby's worden ernaar vernoemd'

06 mei 2022 20:51
Afbeelding van de 'Heilige Javelin' Beeld © ANP

De raketwerper Javelin, waarmee het Oekraïense leger tank na tank van het Russische leger opblaast, is uitgegroeid tot een verzetssymbool. De dikke buis die vanaf de schouder een raket kan afvuren, duikt op in liedjes, op kleding en zelfs als kindernaam.

Klein, maar uiterst effectief: de Javelin-raketwerper is de schrik van de Russen. De raketten hielpen de Oekraïners al bij het uitschakelen van talloze Russische tanks die oprukten naar Kiev. Nu de strijd is verplaatst naar het oosten, bewijzen de Javelins daar opnieuw hun waarde, ook tegen Russische artillerie.

Van de raketwerper van Amerikaanse makelij zijn er volgens het Pentagon al duizenden naar Oekraïne gestuurd. De Oekraïners claimen dat zij met de raket tot nu toe zo'n 1000 Russische tanks hebben uitgeschakeld. De Javelin heeft in Oekraïne daarom bijna een mythische status.

Een Javelin in actie. Een Javelin in actie.

De Oekraïense president Zelenski kreeg onlangs van zijn defensieminister een T-shirt met een afbeelding van de Heilige Maagd Maria, met in haar handen een Javelin.

'Heilige Javelin'

De meme van deze 'Heilige Javelin' ging kort na de Russische invasie op 24 februari viral, toen bleek hoe succesvol de raketwerper was. Het duurde niet lang voordat de Heilige Javelin opdook op onder meer stickers, shirts en mokken.

De verkoper van de merchandise stort naar eigen zeggen de opbrengst in de Oekraïense oorlogskas. De Heilige Javelin zou zo Oekraïne al tonnen hebben opgeleverd.

Maar hoe werkt de Javelin nu precies op het slagveld? De raketwerper kan bediend worden door één persoon die het 22 kilo wegende wapen op zijn of haar schouder legt en afvuurt.

Dekking zoeken

De raket kan een doel binnen 2 kilometer raken en een pantser tot 80 centimeter doorboren. Bij een treffer volgen twee explosies, waarvan de laatste het pantser doorboort.

De raket kan zowel in een min of meer rechte lijn als met boogje van bovenaf een tank of een ander doel raken. Omdat het een zogenaamd ‘vuur en vergeet’-wapen is, kan de bediener van de Javelin direct na het afvuren dekking zoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren kan onze eigen krijgsmacht schaden'

160.000 euro per stuk

De Javelin is niet alleen geschikt om de zwaarste tank op het slagveld of andere gepantserde voortuigen uit te schakelen, maar kan ook worden ingezet tegen laagvliegende helikopters.

De Javelins zijn niet goedkoop: de raketwerper kost liefst 160.000 euro per stuk. Het herladen van het wapen kost ook nog eens 70.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze fatale ontwerpfout maakt Russische tanks kwetsbaar

De Amerikaanse president Joe Biden prees maandag de Javelin aan bij een bezoek aan een fabriek van producent Lockheed Martin, na goedkeuring van een hulppakket aan Oekraïne ter waarde van 31 miljoen euro, waarvan ruim een derde voor militaire hulp.

Productie stokt

Meer Javelins naar Oekraïne dus. Voor Oekraïne kunnen het er niet genoeg zijn nu de Russen zich hebben gestort op de Donbas-regio. Maar dat er genoeg Javelins van de lopende band blijven rollen is verre van zeker.

Vanwege een tekort aan microchips – één Javelin heeft er 250 – dreigt de productie te stokken. De Amerikanen hebben de productie van microchips  niet zelf in de hand, omdat die vooral in Azië worden gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore