Ga naar de inhoud
Zeldzame bijwerking

VS beperkt gebruik Janssen-vaccin om risico op bloedstolsels

Het Janssen-vaccin. Beeld © ANP

Het coronavaccin van Johnson & Johnson (J&J) mag voortaan alleen worden gebruikt voor volwassenen als andere goedgekeurde vaccins geen optie zijn, meldt de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Het bureau neemt die beslissing wegens zorgen over een zeldzame en mogelijk levensbedreigende bijwerking met bloedstolsels.

Het door de Amerikaanse farmaceut in Leiden ontwikkelde vaccin, in Nederland bekend als de Janssenprik, is een van de drie goedgekeurde coronavaccins in de VS.

Uitzonderingen 

De J&J-injectie kan voortaan worden toegediend in gevallen waarin de andere twee goedgekeurde vaccins niet beschikbaar zijn of als iemand liever niet tweemaal wil worden geprikt, zoals bij de vaccins van Pfizer en Moderna vereist is. De J&J-injectie is een eenmalige prik.

Een ander voorbeeld is wanneer mensen een extreem allergische reacties bij de andere vaccins krijgen. Of als mensen anders helemaal geen prik willen nemen.  

Nog
Lees ook:
Nog twee bijwerkingen Janssen-vaccin vastgesteld: oorsuizen en duizelingen

Volgens de FDA zijn de zeldzame maar ernstige bloedstolsels bij 60 mensen die het Janssen-vaccin kregen voorgekomen. Negen mensen kwamen daardoor te overlijden. In totaal werden er 18 miljoen prikken uitgedeeld. Het gaat dus om een zeer klein percentage. 

Minder vaak toegediend

Het vaccin van J&J werd in de VS veel minder vaak toegediend dan die van Pfizer en Moderna. Volgens de FDA zijn die twee prikken ook veiliger en efficiënter. Het bureau benadrukt in een verklaring dat de beslissing is genomen op basis van bijwerkingen die al bekend waren, en niet op nieuwe data over hoe vaak die voorkomen.  

Lareb:
Lees ook:
Lareb: 373 meldingen van hartontstekingen na coronavaccins