'Niet discrimineren'

Genootschap wil toestemming voor satansvlag bij stadhuis Boston

04 mei 2022 22:51
Vlaggen voor het stadhuis van Boston. Beeld © AP

Het Amerikaanse satanische genootschap The Satanic Temple wil toestemming van het stadsbestuur van Boston om zijn vlag te mogen hijsen voor het stadhuis. De eis volgt op een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat deze week bepaalde dat de stad in 2017 ten onrechte een christelijke vlag had geweigerd.

Aan de vlaggenstokken voor het stadhuis van Boston is geregeld ruimte voor de vlag van allerlei organisaties. Maar het stadsbestuur weigerde vijf jaar geleden de vlag die een christelijke activist wilde laten wapperen. Die 'christenvlag' ziet er zo uit:

Boston gaf onterecht geen toestemming voor het laten wapperen van deze 'christelijke vlag'. Boston gaf onterecht geen toestemming voor het laten wapperen van deze 'christelijke vlag'.

Het Hooggerechtshof zegt nu dat Boston de activist heeft gediscrimineerd vanwege zijn religieuze overtuiging. Verzoeken van andere organisaties om een vlag te mogen hijsen, werden altijd wel gehonoreerd.

Op grond van die uitspraak wil The Satanic Temple nu ook zijn vlag kunnen laten wapperen voor het stadhuis. De satanskerk heeft daarvoor ook al een week op het oog: van 23 tot en met 29 juli is het Satanic Appreciation Week, een week waarin het genootschap de aandacht wil vestigen op de eigen geloofsovertuiging.

Wereld zonder religie

The Satanic Temple is opgericht in 2013 en zegt niet te geloven in Satan, maar zich sterk te maken voor een wereld waarin geen plaats is voor religie en geloof. 

Een afbeelding van het genootschap The Satanic Temple. Een afbeelding van het genootschap The Satanic Temple.

Eén van de oprichters van de organisatie zegt dat The Satanic Temple met het verzoek wil laten zien dat religieuze vrijheid respect moet inhouden voor 'alle vormen' van geloof, ook als het gaat om een organisatie die geloof en religie juist afwijst.

Het stadsbestuur heeft nog niet op het verzoek gereageerd. Medewerkers van burgemeester Michelle Wu hebben wel gezegd dat de uitspraak van het Hooggerechtshof nog wordt bestudeerd. Tegelijkertijd wordt het vlaggenbeleid onder de loep genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore