Ga naar de inhoud
Vanaf zes weken

Oklahoma verbiedt abortus, dag na gelekte Hof-uitspraak

Demonstranten vanwege de abortuswetgeving in Oklahoma. Beeld © USA Today / ANP

In Oklahoma geldt per direct een zeer strenge wet die abortus na zo'n zes weken zwangerschap verbiedt. De gouverneur van de Amerikaanse staat heeft het wetsvoorstel gisteren ondertekend en zegt 'trots te zijn dat Oklahoma pro-leven' is. De wet komt op een bijzonder moment: één dag na de gelekte uitspraak van het Hooggerechtshof over afschaffing van het landelijke abortusrecht.

De Republikeinse gouverneur Kevin Stitt maakt op Twitter bekend dat hij de 'hartslag'-wet heeft ondertekend.

Met het ingaan van de maatregel kunnen vrouwen in de staat geen abortus meer uit laten voeren als er een hartslag wordt waargenomen bij de foetus, vaak na zo'n zes weken zwangerschap. Op dat moment weten veel vrouwen echter nog niet dat ze zwanger zijn.

Het overkwam Jaylinn, die 2400 kilometer moest reizen voor haar abortus, omdat ze langer dan zes weken zwanger was toen ze erachter kwam. Ze vertelt erover in onderstaande video.

Jaylynn moest 2400 kilometer reizen voor haar abortus door nieuwe wet

03:52
Veel vrouwen moeten de staat uit reizen voor een abortus. Jaylynn uit Houston weet hoe dat is.

De verordening is vergelijkbaar met de omstreden wet die Texas vorig jaar invoerde. In de maanden nadat een abortus in Texas verboden werd, trokken veel vrouwen naar het naburige Oklahoma voor de ingreep. Dat kan vanaf nu niet meer. 

Net als in Texas kunnen instellingen in Oklahoma die helpen bij het uitvoeren van een abortus door alle inwoners van de staat worden aangeklaagd. De verklikkers kunnen op die manier tot 10.000 dollar verdienen, schrijft ABC News.

De nieuwe wet in Oklahoma maakt een abortus wel mogelijk als het leven van de moeder in gevaar is. In het geval van verkrachting of incest is een abortus niet mogelijk. 

'Schok in de VS'

De wet komt op een bijzonder moment, omdat gisteren een conceptplan uitlekte over het landelijk afschaffen van het abortusrecht. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bevestigde de authenticiteit van de plannen, maar liet weten dat het nog niet definitief is.

Correspondent Erik Mouthaan legt in dit artikel uit waarom de kladversie van Hof toch al zo'n schok in de Verenigde Staten veroorzaakte.

'Aanhoudende aanvallen op abortus'

"In conservatieve staten zal het een stuk lastiger worden om abortus te plegen", zei Mouthaan. "Als dit plan van het Hof inderdaad definitief wordt, kan het betekenen dat abortus voor ongeveer de helft van de Amerikaanse vrouwen geen optie meer is." 

Voorstel
Lees ook:
Voorstel om abortusrecht af te schaffen in VS is een 'kladje', maar maakt wel kans

De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd zich tegen de plannen van het Hof te verzetten. Zijn regering wil reageren op 'de aanhoudende aanvallen op abortus', maar volgens Mouthaan wordt dat nog lastig omdat de Democraten geen meerderheid meer hebben in de Senaat.

Demonstraties

Intussen is er gisteren in verschillende Amerikaanse steden door duizenden mensen gedemonstreerd vóór en tegen het recht op abortus. Vooral voor het gebouw van het Hof in Washington DC en op het Foley-plein in New York stonden veel demonstranten.

Sterren
Lees ook:
Sterren in opstand tegen mogelijke afschaffing abortus VS