Ga naar de inhoud
Correspondents' Dinner

Biden grapt over eigen leeftijd, Poetin en Trump bij Correspondents' Dinner

De Amerikaanse president Joe Biden gisteravond tijdens het Correspondents' Dinner. Beeld © EPA

Voor het eerst sinds 2016 heeft het Correspondents' Dinner weer plaatsgevonden zonder beperkingen. De afgelopen twee edities gingen niet door vanwege corona, de jaren daarvoor bleef toenmalig president Donald Trump weg van het traditionele diner waarbij de Amerikaanse pers en politiek elkaar op de hak nemen.

President Joe Biden had het gisteravond duidelijk goed naar zijn zin. Hij nam zichzelf op de hak vanwege zijn hoge leeftijd en lage waarderingscijfers. Verder dreef hij de spot met Donald Trumps afkeer van de media.

Lof voor oorlogsverslaggevers

"Ik ben erg opgewonden om hier vanavond te zijn met de enige groep Amerikanen met een lagere goedkeuringsclassificatie dan ik", aldus Biden. 

Al snel kregen zijn opmerkingen een serieuzere toon en prees hij verslaggevers voor hun moed om de oorlog in Oekraïne te verslaan.

'Humor
Lees ook:
'Humor heeft Rutte genoeg': het eerste Correspondents' Dinner

Amerikaanse presidenten hebben het Correspondents' Dinner, dat wordt gehouden in een balzaal van een hotel, sinds 1924 bijgewoond. De afgelopen twee jaar ging het niet door vanwege coronabeperkingen. Bidens voorganger Trump liet het etentje met de pers in de jaren daarvoor links liggen omdat hij de media als de 'vijand van het volk' beschouwde.

Biden hield een pleidooi voor nationale eenheid. "Er stroomt een gif door onze democratie met massale desinformatie die toeneemt", zei Biden. "Jullie, de vrije pers, zijn belangrijker dan jullie ooit waren in de vorige eeuw. Ik meen het echt."

Na zijn speech was het de beurt aan komiek Trevor Noah om Biden op de hak te nemen. De president kon het niet laten om vlak voor dat optreden de Russische president Vladimir Poetin nog even belachelijk te maken. "Trevor, het goede nieuws is dat jij nu de president van de Verenigde Staten mag aanpakken. En anders dan in Moskou ga je niet naar de gevangenis."