Ga naar de inhoud
Hongerige soldaten

Leger VS vervangt taart die het in 1945 pikte van Italiaanse

De 89-jarige Meri Mion neemt haar taart in ontvangst. Beeld © US Army

Het Amerikaanse leger heeft het goedgemaakt met een Italiaanse vrouw van wie het in 1945 een verjaardagstaart stal. De inmiddels bijna 90-jarige vrouw was een meisje van 13 toen de hongerige Amerikaanse soldaten de lekkernij van de vensterbank van haar huis meepikten.

Er werd 77 jaar geleden heftig gevochten in het Italiaanse San Pietro, waar Meri Mion opgroeide. De avond voor haar 13de verjaardag hadden Mion en haar moeder nog moeten schuilen op de zolder van de boerderij van de familie. Een dag later bakte haar moeder een taart voor haar. 

Teleurstelling

Die stond bij het raam af te koelen toen de Amerikaanse soldaten hem meenamen. "Haar blijdschap sloeg over in teleurstelling", zei de Amerikaanse sergeant, Peter Wallis, die haar gisteren verraste met een nieuwe taart. Dat gebeurde in het Vicenza, meldt het Amerikaanse leger op haar website

In een video is te zien hoe een geëmotioneerde Mion de taart in ontvangst neemt:

Volgens Wallis was het 'een beetje ongemakkelijk' om gestolen waar terug te geven, maar "dit voelt geweldig", sprak hij over het overhandigen van de taart. Mion werd door de aanwezigen in het Italiaans en Engels zingend een fijne verjaardag gewenst. Zaterdag wordt ze 90. 

Warm welkom

In 1945 vonden rondom Vicenza hevige gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse soldaten. Zeker negentien Amerikaanse soldaten kwamen om het leven of raakten gewond, vertelde Matthew Gomlak, een afgevaardigde van het Amerikaanse leger in Italië, bij de ceremonie in Vicenza.

Destijds kregen de Amerikanen brood en wijn van de lokale bevolking. "Dat warme welkom was er nu nog steeds", sprak Gomlak.   

Oudste
Lees ook:
Oudste Amerikaanse WOII-veteraan op 112-jarige leeftijd overleden
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.