Uitspraak Hof

Pasgeborene in Italië krijgt niet meer automatisch naam vader

28 april 2022 03:21
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In Italië krijgen kinderen niet automatisch meer de achternaam van hun vader. Dat heeft het Constitutionele Hof, het hoogste Italiaanse rechtsorgaan, bepaald. Ouders mogen vanaf nu zelf kiezen welke achternaam hun kind krijgt.

Tot nu toe was het gebruik dat kinderen automatisch de achternaam van hun vader krijgen als die de pasgeborene erkent. Het Hof noemt dat nu 'grondwettelijk illegitiem' en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ouders kunnen er nu voor kiezen om beide achternamen te gebruiken, of kunnen voor een van de twee kiezen. 

Alleen naam moeder

Sinds enkele jaren was het wel al mogelijk om op aanvraag de naam van de moeder aan de achternaam toe te voegen, maar die stond daarbij altijd als laatste vermeld. Dat kan nu ook andersom, als ouders voor allebei de achternamen kiezen. Het is voor het eerst dat alleen de achternaam van de vrouw gekozen kan worden. 

Als ouders niet nadrukkelijk voor een achternaam kiezen, krijgt een kind nu automatisch een dubbele achternaam. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet één, maar twee achternamen: 'Ik wil eenheid in mijn gezin'

Een van de zaken die het Hof onder de loep nam was een familie met drie kinderen in de plaats Potenza, schrijft The New York Times. Twee kinderen hadden de achternaam van de moeder, omdat de vader hen aanvankelijk niet erkende. Nadat het stel trouwde kreeg het nog een kind, dat wel erkend werd en dus een andere achternaam kreeg.  

Andere landen

Italië liep achter op andere Europese landen, zoals Nederland, waar het al langer mogelijk was om de achternaam van de moeder te kiezen. In Nederland diende toenmalig demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) eind vorig jaar nog een wetsvoorstel in om ook voor beide namen te kunnen kiezen. Diezelfde Dekker vond dat eerder nog niet nodig. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore