Rapport Amerikanen

'Leger VS liet 7 miljard aan materieel achter in Afghanistan'

28 april 2022 01:19 Aangepast: 28 april 2022 03:37
Een talibanstrijder met een Amerikaanse helikopter. Beeld © ANP

Nadat de Amerikaanse troepen vorig jaar augustus vertrokken uit Afghanistan, bleef er voor 7 miljard dollar (ruim 6,6 miljard euro) militair materieel achter in het land. Dat blijkt uit een rapport dat op verzoek van het Amerikaanse Congres door het ministerie van Defensie is opgesteld, meldt CNN.

Tussen 2005 en 2021 werd er voor 18,6 miljard dollar militair materieel vanuit de Verenigde Staten naar Afghanistan gestuurd. Alleen op het vliegveld van Kabul bleven al 78 Amerikaanse vliegtuigen achter met een waarde van ruim 923 miljoen dollar. Wel werden deze toestellen voor vertrek van de Amerikaanse troepen onklaar gemaakt. Volgens het rapport bleven er ook bijna 10.000 stuks vliegtuigmunitie liggen.

In handen taliban

Ruim 40.000 van de 96.000 militaire voertuigen die de VS naar Afghanistan stuurden om de taliban te verslaan, bleven achter in het land. Zo beschikt het extremistische regime volgens het rapport nu over zo'n 12.000 militaire Humvee's. In wat voor staat de voertuigen zijn is onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afghaan uit Kerkrade krijgt twaalf jaar cel wegens oorlogsmisdrijven

Van de 427.300 wapens die door de jaren naar Afghanistan werden gestuurd, bleven er ruim 300.000 achter. Ook bleef vrijwel alle Amerikaanse communicatie-, nachtzicht- en bewakingsapparatuur na vertrek van de troepen in Afghanistan. Het ministerie schrijft in het rapport geen plannen te hebben het achtergebleven materieel op te halen of te vernietigen.

Helikopters

Volgens experts vereist veel van de uitrusting specifieke technische kennis die na het vertrek van de Amerikaanse troepen niet meer aanwezig is in het land.

In het rapport maakt het Pentagon ook melding van vijf Mi-17-helikopters die vóór het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan voor onderhoud in Oekraïne waren. "Deze helikopters bevonden zich in Oekraïne toen de Afghaanse regering viel en zijn daar sindsdien gebleven", schrijft het ministerie. Officieel zijn de toestellen vorige maand overgedragen aan de Oekraïners.

Bekijk ook: Afghaanse meisjes eindelijk weer naar school – tot de taliban zich bedachten

In maart zouden de taliban de middelbare scholen voor meisjes weer openen. Maar de schooldag was amper begonnen, of het besluit werd alweer teruggedraaid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore