Oekraïense tegenaanval

Wapendepots in Rusland opnieuw beschoten

27 april 2022 16:20 Aangepast: 27 april 2022 20:19
Brand bij oliedepot in Brjansk, 25 april Beeld © AP

In verschillende Russische steden aan de Oekraïense grens zijn vanochtend explosies te horen geweest. De afgelopen weken gebeurde dit al vaker, maar Oekraïne ontkende aanvallen uit te voeren op Russisch grondgebied. Nu zinspeelt Michailo Podoljak, adviseur van de Oekraïense president Zelenski, erop dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is voor de laatste aanvallen in het zuidwesten van Rusland.

Rond half vier vannacht waren in de Russische stad Belgorod, 40 kilometer van de grens met Oekraïne, explosies te horen. Oekraïense militairen zouden een munitiedepot in het dorpje Staraja Delidovka hebben geraakt. Het vloog in brand, maar volgens de lokale gouverneur zijn er geen gewonden gevallen. 

Schuld afbetalen

Ook in de steden Voronezj en Koersk waren vannacht explosies. Luchtafweersystemen zouden een drone hebben neergeschoten. Rusland noemt dit een 'illegale handeling van het Oekraïense leger' en heeft experts gestuurd om de schade te documenteren.

Intussen heeft Michailo Podoljak, een adviseur van Zelenski, gereageerd dat 'de schuld vroeg of laat moet worden afbetaald als Russen op grote schaal een ander land aanvallen, iedereen uitmoorden en vreedzame burgers met tanks verpletteren'. Tot nu toe ontkende de Oekraïense overheid alle betrokkenheid bij aanvallen op Russisch grondgebied, maar nu lijkt Podoljak aan te geven dat hij van deze aanval afwist.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat Oekraïne aanvallen pleegt in Rusland. Op 1 april claimde Rusland dat twee Oekraïense gevechtshelikopters een brandstofdepot hadden aangevallen in de Russische plaats Belgorod, 35 kilometer van de grens met Oekraïne. In de buurt van Brjansk, 150 kilometer van de Oekraïense grens, zouden aanvallen hebben plaatsgevonden. Later deze maand zouden twee Oekraïense helikopters ook woningen bij Brjansk hebben aangevallen, en eergisteren brak daar een brand uit op een oliedepot. 

Binnenlandse sabotage

Naast aanvallen van het Oekraïense leger heeft Rusland ook te maken met Russische antioorlogsdemonstranten die aanslagen en sabotage plegen. Russische burgers zouden op vijf verschillende plaatsen aanslagen hebben uitgevoerd op militaire rekruteringsbureaus, bijvoorbeeld door molotovcocktails naar binnen te gooien. Russische staatsmedia melden ook dat er vandaag twee Russen zijn aangehouden die sabotage voorbereidden op Russische transportinfrastructuur. 

In Transnistrië, de afvallige regio van Moldavië aan de zuidwestelijke grens van Oekraïne, vonden de afgelopen dagen ook verschillende explosies plaats. Volgens de Oekraïense autoriteiten gebruikt Rusland zulke aanslagen om onrust te zaaien en zichzelf als slachtoffer neer te zetten. Deze onrust kan de publieke opinie binnen Rusland beïnvloeden en dienen als extra rechtvaardiging voor Ruslands invasie van Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reeks explosies in afvallige regio Moldavië: 'Rusland wil onrust creëren'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore