Uitgangen geblokkeerd

Rusland blijft staalfabriek Marioepol aanvallen ondanks belofte Poetin

27 april 2022 13:05
Een deel van het terrein van de Azovstal-fabriek. Beeld © ANP

De Russische aanvallen op de staalfabriek Azovstal in Marioepol gaan onverminderd door, zegt een woordvoerder van de burgemeester van de Oekraïense stad. Dat gebeurt ondanks de belofte van de Russische president Poetin dat hij zou stoppen met de aanval op het fabrieksterrein.

In de tunnels onder het fabriekscomplex verblijven de laatste tweeduizend Oekraïense verdedigers van Marioepol, samen met ongeveer duizend burgers.

Volgens de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten wordt het terrein van de fabriek zwaar beschoten. Daarnaast zouden Russische troepen de uitgangen van het terrein hebben geblokkeerd. In het gangenstelsel onder de fabriek verblijven zowel soldaten als burgers in kritieke toestand. Ze hebben al wekenlang geen medicijnen of voedsel kunnen krijgen.

Evacuatie mislukt

Pogingen om de Oekraïense burgers en militairen van het terrein te evacueren, zijn vooralsnog niet gelukt. Maandag kondigde Rusland aan een humanitaire corridor voor burgers te openen, maar volgens Oekraïne was hier geen afspraak over. Evacuatie zou niet mogelijk zijn zolang Rusland de staalfabriek onder vuur neemt. Oekraïne zegt dat Rusland zulke humanitaire corridors bewust beschiet.

Poetin ontkende gisteren in gesprek met Turkse president Erdogan dat in Marioepol nog wordt gevochten. Volgens hem is het de schuld van de Oekraïense overheid dat er nog steeds burgers in de staalfabriek verblijven en zouden ze het terrein veilig kunnen verlaten.

Oekraïne vroeg gisteren om hulp van de Verenigde Naties en het Rode Kruis bij evacuaties. Na de ontmoeting van VN-baas António Guterres met Vladimir Poetin berichtten de Verenigde Naties dat Poetin hier 'in principe' akkoord mee is. Het is nog onduidelijk wanneer deze gezamenlijke evacuatie plaats zou moeten vinden of waar de burgers naartoe zouden worden gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Onzichtbare' Guterres bezoekt Poetin: 'Dit is een examen voor VN-baas'

Veel Oekraïense burgers zijn naar Rusland geëvacueerd en niet naar veiliger gebieden in Oekraïne zelf. De VN meldt dat nu meer dan 600.000 Oekraïense vluchtelingen in Rusland zijn, terwijl Oekraïne claimt dat veel van deze mensen onder dwang naar Rusland zijn gebracht.

Volledig omsingeld

Marioepol is sinds 17 maart volledig omsingeld. Alleen de Azovstal-staalfabriek is nog in Oekraïense handen. Als de stad helemaal in Russische handen valt, is dat een belangrijke overwinning voor Rusland. In dat geval heeft het de hele zuidoostelijke kust van Oekraïne in handen.

Daarnaast is de haven van Marioepol een belangrijk strategisch object dat kan worden gebruikt om Russische troepen te bevoorraden. De troepen die nu nog in Marioepol actief zijn, zouden in dat geval weer op andere frontlinies inzetbaar zijn.

Waarom Marioepol zo belangrijk is voor de Russen, zie je in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore