Ga naar de inhoud
Juntarechtbank

Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi veroordeeld tot vijf jaar cel wegens corruptie

Aung San Suu Kyi Beeld © ANP

Een juntarechtbank in Myanmar heeft de verdreven regeringsleider Aung San Suu Kyi schuldig bevonden aan corruptie en haar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

De 76-jarige Nobelprijswinnaar was onder meer beschuldigd van het aannemen van steekpenningen, bestaande uit 600.000 dollar (ongeveer 564.000 euro) aan contant geld en goudstaven.

Staatsgreep

De voormalige regeringsleider werd op 1 februari 2020 samen met toenmalig president Win Myint door militairen vastgezet, nadat het leger een staatsgreep had gepleegd. Sindsdien zijn meerdere aanklachten tegen haar ingediend, waarvan enkele tot veroordelingen leidden. Tot dusver had Suu Kyi al zes jaar cel gekregen. Dat was voor opruiing tegen het leger, het overtreden van Covid-19-regels en het overtreden van een telecommunicatiewet.

Suu Kyi wacht nog de nodige andere strafrechtelijke vervolgingen, waaronder schending van de wet op officiële geheimen, corruptie en verkiezingsfraude. De politica kan in totaal meer dan honderd jaar gevangenisstraf krijgen als ze op alle punten wordt veroordeeld. Zolang ze de veroordelingen en aanklachten bestrijdt, blijft ze onder huisarrest.  

Afgezette
Lees meer
Afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi krijgt vier jaar cel

De militaire staatsgreep vond plaats omdat er volgens het leger verkiezingsfraude was gepleegd, waarvoor tot op heden geen bewijs is geleverd. De partij van Suu Kyi wist bij de verkiezingen van 2020 nog meer zetels te behalen. Daardoor zag het leger zijn macht verder krimpen.

Het waren de tweede vrije democratische verkiezingen in Myanmar na vijftig jaar militaire dictatuur.

Bekijk ook - Tattoos als wapen tegen leger van Myanmar: 'Laat onze leider vrij'

03:13
Ze laten ze in Myanmar massaal zetten, tatoeages van de opgepakte leider Aung San Suu Kyi. Zij werd bij een staatsgreep door het leger vastgezet.

Niet onomstreden

Suu Kyi zette zich in die periode in voor democratie, waarvoor ze jarenlang vastzat, en daarvoor kreeg ze in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is niet onomstreden. Haar wordt verweten dat ze niet genoeg deed om de Rohingya-minderheid in Myanmar te beschermen. Vele honderdduizenden Rohingya's zijn in de afgelopen jaren vanwege geweld tegen hen naar Bangladesh gevlucht.

Vluchten
Lees meer
Vluchten of vechten in Myanmar: strijd tussen leger en verzet steeds bloediger