Ga naar de inhoud
The Sims in plaats van simkaarten

Jeroen Akkermans over 'moordcomplot': 'Het verhaal dat Rusland naar buiten wil hebben'

Tussen in beslag genomen spullen van vermeende neonazi's ligt het videospel The Sims.

De 'vergissing' van de Russische geheime dienst FSB, die geen sim-telefoonkaarten tussen bewijs voor een moordcomplot plaatste maar het videospel The Sims, zorgt voor hilariteit in het Westen. Oost-Europa-correspondent Jeroen Akkermans is niet verbaasd. "Dat krijg je als je je niet druk hoeft te maken over media die je controleren."

Volgens experts is een video van de Russische veiligheidsdienst waarin te zien zou zijn hoe onlangs Oekraïense spionnen worden opgepakt, in scène gezet. De belangrijkste aanwijzing daarvoor is het videospel The Sims, dat tussen wapens en nazivlaggen ligt op 'bewijsfoto's' van de Russen.

Oprichter van onderzoekscollectief Bellingcat, Eliot Higgins, zegt dat hij denkt dat het spel door een medewerker van de Russische geheime dienst is verward met een simkaart. Hij gaat ervan uit dat 'een medewerker van de Federale Veiligheidsdienst de opdracht heeft gekregen om drie simkaartjes tussen de gevonden spullen te leggen'. De medewerker zou dit vervolgens hebben verward met het videospel The Sims.

President Vladimir Poetin kondigde gisteren aan dat de veiligheidsdienst FSB een moordpoging op de prominente televisiejournalist Vladimir Solovjov heeft verijdeld. Niet veel later verscheen er een video waarin de arrestatie van de Oekraïense neonazi's en spionnen te zien zou zijn.

'Onleesbare handtekening'

Op de video was, naast het videospel, ook nog iets anders iets opvallends te zien. Er was er een boek met een opdracht erin, die duidelijk leesbaar was ondertekend met 'onleesbare handtekening'. Volgens experts had de FSB-medewerker zijn werk te letterlijk genomen in plaats van een onleesbare krabbel onder neonazistische taal, schreef hij de woorden onleesbare handtekening.

The
Lees ook:
The Sims of een simkaart? Russen blunderen met propagandavideo

Correspondent Jeroen Akkermans is niet eens verbaasd over de 'bewijzen' van de Russen.

"Knullig is niet eens het woord. Maar de Russische geheime dienst, de FSB, werkt in een land waar geen kritische media meer bestaan. De FSB hoeft zich niet druk te maken om Russische media die zijn gelijkgeschakeld en dus evenmin om publieke opinie. Dat maakt ze blijkbaar laks en slordig. In Rusland vallen dit soort tegenstrijdigheden in de 'bewijslast' ook blijkbaar niemand op. Niet in de FSB, geen betrokkenen achter de schermen en al helemaal niet de publieke opinie. Die wordt niets gevraagd dat als kritiek zou kunnen worden uitgelegd.

Klakkeloos overgenomen

"Buiten Rusland vallen ze over dit soort inconsistenties, maar daar hebben ze in het binnenland, waar dit voor bedoeld is, niets mee te maken. In Rusland wordt het toch wel klakkeloos overgenomen. Alle kritische journalisten zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of het land uitgezet."

Het 'complot' dat deze foto's en ook de video van de inval moet bewijzen, past in het verhaal van de Russen over Oekraïne, zegt Akkermans. Ze zijn tenslotte Oekraïne binnengevallen om het te zuiveren van nazi's. "Ze hebben mannen aangehouden die ze ervan beschuldigen dat ze een aanslag beraamden. Dat past in het verhaal van de Russen dat er een heleboel Oekraïners zijn die nazi's zijn en het gezag van Rusland te ondermijnen. Dat past."

Hakenkruizen

De mannen zouden volgens de Russen een aanslag hebben willen plegen op een bekende Russisch journalist. "Maar ik kan me niet voorstellen dat als jij een agent bent en druk bezig bent om een aanslag voor te bereiden, dat je dan hakenkruizen meeneemt. Dit is te voor de hand liggend."

Maar de Russen moeten ook wel eens met iets komen, zegt Akkermans. "Het past in het grotere verhaal dat Oekraïense nazi's ook in Rusland een bedreiging vormen. Dan moet je het wel laten zien, en dat doen ze hiermee. Het verhaal dat de nazi’s bezig zijn, moet naar buiten."

Bekijk ook: deze deskundige legt uit hoe je kunt zien of oorlogsfilmpjes echt zijn

04:08
Op sociale media verschijnt het ene na het andere filmpje over de oorlog in Oekraïne. Lang niet al die filmpjes zijn echt, sommige zijn zelfs al jaren oud, maar hoe check je dat? Journalist en conflictresearcher Thomas van Linge legt het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore