'Unieke afschrikking'

Kim Jong-un wil Noord-Koreaans kernprogramma versnellen

26 april 2022 08:09 Aangepast: 26 april 2022 08:10
26 april 2022: Kim Jong-un bekijkt de militaire parade in Pyongyang Beeld © AP

Kim Jong-un laat zijn land het kernprogramma versnellen. De Noord-Koreaanse leider deed de mededeling gisteren tijdens de militaire parade ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van het Koreaanse Volksleger.

"De nucleaire macht van de republiek moet klaarstaan om op elk moment zijn missie van unieke afschrikking uit te voeren", zei Kim.

Grootste intercontinentale ballistische raket

"Als wat voor strijdkrachten dan ook de fundamentele belangen van onze natie proberen binnen te dringen, zullen onze kernmachten gedwongen worden onverwachts een tweede missie uit te voeren", voegde hij eraan toe.

Tijdens de parade werd ook de Hwasong-17 getoond, de grootste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea voor zover bekend heeft.

Vorige maand werd de Hwasong-17 voor het eerst gedeeltelijk getest, maar de Zuid-Koreaanse autoriteiten denken niet dat Noord-Korea al met succes een volledige test met de raket heeft kunnen uitvoeren.

Van de lancering werden videobeelden getoond in een Hollywood-achtige setting, met Kim Jong-un als een soort James Bond. Die zijn hier te zien:

Bekijk ook - Nieuwe raket Noord-Korea: 'Technologisch gelijk aan Rusland'

Noord-Korea heeft met de lancering van een intercontinentale raket vanaf een mobiel platform opnieuw voor internationale opschudding gezorgd. Het druist tegen alle afspraken met de VN in en de VS wil nu dat de sancties tegen Pyongyang zwaarder worden.

VN-resoluties

Noord-Korea mag volgens resoluties van de VN-Veiligheidsraad geen ballistische raketten lanceren, maar gaat toch door met de ontwikkeling ervan. Het land heeft dit jaar al meer dan tien van deze raketten getest.

Eerdere lanceringen hebben geleid tot strenge internationale sancties tegen Noord-Korea. Dat de wereld momenteel verdeeld is over de oorlog in Oekraïne, maakt het voor de Verenigde Naties lastig om gezamenlijk op te treden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore