Ga naar de inhoud
Fataal ongeluk

Politie VS geeft beelden vrij van filmset Rust voor en na schot Baldwin

Beelden van de filmset Rust die vandaag door de politie zijn vrijgegeven. Beeld © ANP / Santa Fe County Sheriff's Office

De Amerikaanse politie heeft vandaag beelden vrijgegeven van de momenten vlak vóór en na het fatale schot dat acteur Alec Baldwin loste op de filmset van Rust. Te zien is hoe Baldwin het pistool tijdens een repetitie op de camera richtte. Niet veel later overleed cameravrouw Halyna Hutchins.

Op de beelden is te zien hoe acteur Alec Baldwin op een kerkbankje op de set zit en een western-kostuum draagt. Hij haalt met zijn rechterhand het wapen uit zijn jas en richt het op de camera. Later doet hij dat nogmaals.

Cameravrouw overleden

Diezelfde dag richtte hij tijdens een repetitie een vuurwapen op de camera, waarna cameravrouw Halyna Hutchins per ongeluk geraakt werd. Zij overleed op weg naar het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Bekijk de door de politie vrijgegeven beelden hier:

Ook zijn er foto's van de plaats delict en het wapen en een video van een bodycam door de politie openbaar gemaakt. Daarnaast wordt een deel van het verhoor van Baldwin getoond en is de eerste verklaring van regisseur Joel Souza, die lichtgewond raakte bij het ongeluk, vrijgegeven.

Verklaring regisseur

Op videobeelden die zijn gemaakt op de Eerste Hulp verklaart regisseur Souza dat de wapenexpert op de set, Hannah Gutierrez-Reed, een acteur een wapen had gegeven met de mededeling dat dat 'clean' of 'cold' was, jargon voor een wapen dat alleen losse flodders bevat.

Vorige maand zei wapenexpert Gutierrez-Reed dat ze het vuurwapen niet vooraf gecontroleerd had omdat dit haar niet gevraagd was. Dat had volgens het protocol wel gemoeten, schrijven haar advocaten.

Fatale
Lees ook:
Fatale fout wapen Alec Baldwin: 'Expert niet gevraagd voor inspectie'