Visolie drinken

Celstraffen tot 5 jaar geëist na fatale ontgroening in België

25 april 2022 21:46
Sanda Dia en zijn vriendin Marie.

In België heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van vijf jaar geëist tegen de hoofdverdachte in de zaak over de dood van de 20-jarige student Sanda Dia. Hij kwam om het leven bij een extreem ontgroeningsritueel in Leuven eind 2018.

Naast de celstraf eist het OM dat de hoofdverdachte, die bekendstaat onder de bijnaam, 'Janker', een boete van 8000 euro betaalt. Ook mag hij de komende vijf jaar geen openbare functies bekleden of deelnemen aan verkiezingen. 

Een tweede verdachte kreeg dezelfde eisen te horen, naast een celstraf van ruim 4 jaar. Tegen de overige zestien verdachten is tussen de 1,5 en 2 jaar celstraf geëist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachten fatale ontgroening België zagen ernst ervan niet in

Dia overleed aan meervoudig orgaanfalen na dertig uur van vernederingen en afzien, zoals het drinken van visolie en het moeten zitten in een zelf gegraven put. Het was onderdeel van het ontgroeningsritueel van studentenvereniging Reuzegom.

'Onterende behandeling'

De achttien betrokkenen worden verdacht van onopzettelijke doding, onterende behandeling en het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg.

Vrijdag vond de eerste procesdag in de zaak plaats. Een aantal advocaten van de verdachten vroeg aan het van begin de zitting nog om het proces achter gesloten deuren te houden, maar daar ging de rechtbank niet op in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische horrorontgroening: 18 mannen voor rechtbank om dood Sanda Dia

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore