Couppoging

Turkse zakenman en filantroop Kavala veroordeeld tot levenslange celstraf

25 april 2022 18:07
Osman Kavala tijdens een bijeenkomst in Istanbul. Beeld © AFP

Filantroop en zakenman Osman Kavala is door een Turkse rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege betrokkenheid bij de couppoging in Turkije in 2016.

Kavala is wel vrijgesproken van een andere aanklacht die tegen hem liep wegens spionage, door een gebrek aan bewijs.

Kavala zit sinds 2017 vast, toen hij werd opgepakt op doorreis in Turkije. Hij werd eerst beschuldigd van het financieren van protesten in 2013. Daarvan werd hij in 2020 vrijgesproken, maar direct erna werd hij weer opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van ondernemer en weldoener naar spil in diplomatiek rel, dit is Osman Kavala (64)

De Raad van Europa had Turkije opgedragen om Kavala vrij te laten, maar daar is geen gehoor aan gegeven. Turkije is lid van de raad en had daarom de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens om hem vrij te laten moeten uitvoeren.

Druk vanuit andere landen

Ambassadeurs van tien landen, waaronder Nederland riepen eerder op om Kavala vrij te laten. President Erdogan riep vervolgens op om de ambassadeurs het land uit te zetten. Het was de start van een grote internationale rel waarmee de president de diplomatieke relaties met veel westerse landen op het spel zette.

Als filantroop zette Kavala zich onder meer in voor culturele diversiteit en activiteiten rond de Armeense en Koerdische cultuur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore