Nog vóór oorlog Oekraïne

Wereldwijde defensie-uitgaven vorig jaar naar recordhoogte

25 april 2022 03:37 Aangepast: 25 april 2022 03:40
Een tank in een fabriek in het Russische Sint-Petersburg in 2020, ter illustratie. Beeld © Olga Maltseva / AFP / ANP

Het bedrag dat vorig jaar wereldwijd in defensie werd geïnvesteerd, steeg naar een recordhoogte van 2113 miljard dollar (1,95 biljoen euro). De Verenigde Staten, China, India, Groot-Brittannië en Rusland gaven het meeste geld uit aan hun leger. Dat was nog vóór de oorlog in Oekraïne begon.

Hoewel het bedrag voor het eerst boven de 2 biljoen dollar uitkwam, dáálden de defensie-uitgaven juist als percentage van de totale wereldeconomie. De wereldeconomie groeide in 2021 namelijk nog sneller dan de defensie-uitgaven.

Ruim 2 procent van wereldeconomie naar defensie

In totaal werd vorig jaar 2,2 procent van de totale wereldeconomie uitgegeven aan defensie, meldt het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel meer geld naar Europese defensie: 'Tien dagen geleden nog ondenkbaar'

De uitgaven van Rusland stegen, in voorbereiding op de oorlog in Oekraïne, met 2,9 procent naar 61 miljard euro. Daarmee bedroegen de Russische defensie-uitgaven 4,1 procent van het bruto binnenlands product.

Sancties Rusland

Of Rusland zich ook de komende tijd nog zulke hoge defensie-uitgaven kan blijven veroorloven, is de vraag. De internationale sancties die zijn afgekondigd vanwege de oorlog in Oekraïne raken de economie van het land hard.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljarden naar defensie: deze bedrijven profiteren ervan

Daar staat tegenover dat veel NAVO-lidstaten vanwege de oorlog in Oekraïne juist hebben aangekondigd hun defensie-uitgaven te zullen opvoeren. Het instituut verwacht daarom dat de wereldwijde stijging van het defensiebudget de komende jaren doorzet.

VS koploper: 3,5 procent naar defensie

De Verenigde Staten gaven in 2021 het meeste geld uit aan defensie: omgerekend 742 miljard euro. Dat stond in dat jaar gelijk aan 3,5 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. In 2020 waren de defensie-uitgaven in de VS nog goed voor 3,7 procent van de totale economie van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands leger in slechte staat: tientallen miljoenenprojecten jaren later klaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore