Ga naar de inhoud
'Krachtige boodschap voor Europa'

Winst Macron zorgt voor felicitatie Zelenski en opluchting in Europa

De Franse president Emmanuel Macron gaf gisteren na de uitslag een overwinningsspeech. Beeld © SIPA / Laurent Vu / ANP

De verkiezingszege van de zittende Franse president Emmanuel Macron zorgde gisteravond voor opgeluchte reacties vanuit Europa. Intussen wordt de Fransman door leiders vanuit de hele wereld gefeliciteerd. Ook de Oekraïense president Zelenski is blij met de verkiezingswinst van zijn 'ware vriend' Macron en hoopt op 'een sterk en verenigd Europa'.

"We kunnen nog eens vijf jaar op Frankrijk rekenen", zei EU-president Charles Michel gisteravond na de winst van Macron.

Europese politici vreesden ervoor dat de rechtse politica Marine Le Pen verkozen zou worden tot president van Frankrijk. Zij is een stuk minder Europagezind en haar plannen zouden het einde betekenen van de EU zoals die nu bestaat.

'Uitstekende samenwerking voortzetten'

Dat Macron de verkiezingen gewonnen heeft, zorgt ook voor blijdschap bij de Europese Commissie. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen feliciteert de Franse president en 'kijkt ernaar uit onze uitstekende samenwerking voort te zetten'.

Macron
Lees ook:
Macron herkozen: 'Ook omdat de kiezer Le Pen niet wil'

Premier Rutte is blij dat hij de komende vijf jaar verder kan werken met Emmanuel Macron als president van Frankrijk. Via Twitter stuurde hij Macron gisteravond zijn hartelijke felicitaties.

Ook bij onze zuiderburen klinkt blijdschap. De Belgische premier Alexander De Croo zegt dat Frankrijk heeft gekozen voor de 'waarden van de democratie en de Verlichting' en het land 'een pijler van een slagkrachtig Europa is'.

De Croo schilderde de Franse verkiezingsstrijd af als een tussen democratische krachten en 'extremisten die mensen tegen mekaar opzetten, onze democratische rechtsstaat uithollen en Europa willen verzwakken. Ook in ons land zullen we die strijd blijven voeren'.

Steun van EU-zwaargewicht Duitsland

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de overwinning van Macron 'een krachtige boodschap voor Europa'. De leider van dat andere Europese zwaargewicht, dat samen met Frankrijk de toon aangeeft in de Unie, 'verheugt zich dat we onze goede samenwerking voortzetten!'.

Macron
Lees ook:
Macron wint beslissend tv-debat: 'Hij deelde rake klappen uit aan Le Pen'

Een paar dagen voor de beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen sprak Scholz in een opinieartikel in de Franse krant Le Figaro zijn steun uit voor Macron. Hij deed dat samen met de Spaanse premier Pedro Sánchez en hun Portugese collega António Costa, die Macron gisteravond ook feliciteerden.

Biden: belangrijke partner

De Amerikaanse president Joe Biden liet vannacht weten 'uit te kijken naar verdere nauwe samenwerking'. Hij noemde Frankrijk 'een belangrijke partner bij het aanpakken van wereldwijde problemen'.

Ook bij de ondersteuning van Oekraïne in de oorlog tegen Rusland is de rol van Frankrijk van groot belang, twitterde Biden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zijn 'ware vriend' Macron ook gefeliciteerd met de verkiezingswinst. Zelenski hoopt in de toekomst samen met Frankrijk nieuwe overwinningen te behalen, schrijft hij. "Op naar een sterk en verenigd Europa", meldt de Oekraïner.

Le Pen 'geeft strijd niet op'

In eigen land zijn de reacties op de verkiezingszege van Macron niet allemaal even positief. Zijn tegenstander Le Pen zegt in haar toespraak dat ze 'de strijd niet op zal geven' en haar partij tijdens de naderende parlementsverkiezingen in juni kan rekenen op een groot aantal stemmen. "Miljoenen landgenoten hebben onze kant gekozen", zei Le Pen.

Macron:
Lees ook:
Macron: gesprekken met Poetin stukgelopen na tragedie Boetsja

De linkse Jean-Luc Mélenchon, die in de eerste ronde bijna 22 procent van alle stemmen kreeg, noemt Macron de 'slechts gekozen president van Frankrijk'. Mélenchon stelt dat Macron werd verkozen 'in een oceaan van blanco stemmen'.

'Keus tussen pest en cholera'

Veel Fransen zeiden de afgelopen weken niet te weten op wie te stemmen en vergeleken de keuze tussen de zittende Macron en de rechtse politica Le Pen met 'een keus tussen de pest en cholera'.

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag braken gisteravond in verschillende Franse steden protesten uit. De politie zette in onder meer Parijs en Rennes traangas in. Ook in Toulouse, Straatsburg en Montpellier werd gedemonstreerd.

Bekijk ook: 'Fransen haten Macron het minst'

02:40
Voormalig Frankrijk-correspondent Stefan de Vries verklaarde de verkiezingsuitslag gisteravond aan tafel bij Humberto.