Ga naar de inhoud
Stembussen open

Spanning stijgt in Frankrijk: weer Macron, of toch Le Pen?

De eerste uitslagen worden vanavond om 20.00 uur verwacht. Beeld © AFP

In Frankrijk zijn vanochtend om 08.00 uur de stembussen opengegaan voor de slotronde van de presidentsverkiezingen. De zittende president Emmanuel Macron ligt in de peilingen voor op zijn uitdager Marine Le Pen, maar het belooft nog spannend te worden. De eerste uitslagen worden vanavond om 20.00 uur verwacht.

Op dit moment ziet het er beter uit voor Macron, de liberale pro-Europese president kreeg in de eerste ronde 27,8 procent van de uitgebrachte stemmen. Zijn concurrent, de rechtse en nationalistische Marine Le Pen kreeg 23,1 procent. Bijna een kwart van de stemgerechtigden kwam twee weken geleden niet opdagen. Het is de grote vraag of zij vandaag wel gaan stemmen en op wie dan.

Sombere toekomst

De dalende koopkracht in Frankrijk lijkt de grootste zorg van de kiezers. Een meerderheid van de Fransen ziet de toekomst volgens peilingen dan ook erg somber in. Afgelopen dinsdag, in het allerlaatste en belangrijke tv-debat, probeerde Le Pen de kijker daarom te paaien door te beloven om de salarissen te verhogen en de belastingen te verlagen. Linkse plannen, waarmee ze linkse kiezers aanspreekt.

Macron
Lees ook:
Macron wint beslissend tv-debat: 'Hij deelde rake klappen uit aan Le Pen'

En dat is een belangrijke groep stemmers, want net als vijf jaar geleden is er met Le Pen en de centrumrechtse Emmanuel Macron geen linkse kandidaat meer over. Zij moeten daarom kiezen tussen rechts, of nog rechtser. De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon, die maar net verloor van Le Pen en Macron, heeft zijn kiezers in ieder geval opgeroepen niet op Le Pen te stemmen.

Verbod op een hoofddoek

Le Pen hoopt echter dat er in de aanhang van Mélenchon en onder de twijfelaars toch genoeg kiezers blijken te zijn die na vijf jaar Macron hoe dan ook een alternatief willen. Maar naast de 'linkse' koopkrachtzorgen heeft Le Pen ook radicale plannen met de islam en migratie: ze wil onder meer het dragen van een hoofddoek verbieden. En als het gaat om de woningmarkt wil Le Pen een 'nationale prioriteit' invoeren: er moeten 620.000 huizen gebouwd worden voor gezinnen waarvan ten minste één ouder de Franse nationaliteit heeft. Geen voorstellen waar de linkse kiezer erg enthousiast van wordt.

Bekijk ook: Dit betekent het voor Nederland als Le Pen president wordt

04:34

Macron stelt dat Le Pen extreemrechts is en dat ze kiezers lokt met plannen die geen echte oplossing zijn voor de daling van de koopkracht.

Macron voor in peilingen

De twee rivalen hebben sinds het begin van het weekend geen campagne meer mogen voeren, zoals de wet voorschrijft. In Frankrijk zijn er ook geen opiniepeilingen meer vlak voor de stembusgang toegestaan. De laatste peilingen gaven Macron weliswaar veel minder stemmen dan in 2017, maar hij zou volgens de laatste cijfers toch weer winnen met ruim 55 procent van de uitgebrachte stemmen, tegen Le Pen met ruim 44 procent.