Ga naar de inhoud
'Don't say gay'-wet

Politiek Florida neemt wraak op Disney na verzet tegen antihomowet

Bezoekers in Disney World in Florida. Beeld © SIPA USA

Disney raakt zijn speciale status in Florida kwijt. De gouverneur ondertekende een wet die dat regelt. Het wordt gezien als wraak voor het verzet dat Disney had tegen een recente antihomowet in de Amerikaanse staat.

Disney is een van de grootste werkgevers in Florida. Dankzij de attractieparken bij de stad Orlando zorgt het bovendien voor veel inkomsten uit toerisme.

Sinds de opening van de parken had Disney een speciale status in Florida. Het mocht zelf de grond beheren waarop de parken staan en gedroeg zich als een gemeente.

Disney
Lees ook:
Disney spreekt zich toch uit tegen homofobe wet Florida, gouverneur woest

Disney was zelf verantwoordelijk voor brandweer- en ambulancediensten. Het bedrijf regelt ook zelf het ophalen van vuilnis in en rond de resorts en mocht belasting innen. In ruil voor het zelfbestuur kreeg Disney belastingkorting.

Speciale status ingetrokken

Daar maakt gouverneur Ron DeSantis nu een einde aan. Hij tekende een wet die de speciale status van Disney intrekt.

De wetswijziging volgt op de veroordeling door Disney van een wet die vorige maand werd aangenomen in Florida. Die wet, die de bijnaam 'Don't say gay' kreeg, verbiedt het basisscholen om het in de les over seksuele oriëntatie of genderidentiteit te hebben.

Disney
Lees ook:
Disney onder vuur vanwege stilzwijgen over homofobe wet Florida

Disney hield zich eerst op de vlakte over de wet. Nadat het bedrijf daar veel kritiek op had gekregen, besloot de topman zich er toch tegen uit te spreken. Hij beloofde steun aan de lhbti-gemeenschap en stopte alle politieke donaties in Florida.

'Provocatie van Disney'

Het intrekken van de speciale status wordt als wraak gezien voor dat standpunt. Het betekent in de praktijk waarschijnlijk dat Disney meer belasting gaat betalen.

DeSantis haalde hard uit naar Disney. "Het is een bedrijf uit Californië dat zijn economische macht gebruikt om mijn staat aan te vallen. Dat zien we als een provocatie."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.