Ga naar de inhoud
300 gaten gegraven

Satellietbeelden tonen enorm massagraf bij Marioepol

Bij de Oekraïense stad Marioepol is op satellietbeelden een vermoedelijk massagraf ontdekt dat vele malen groter is dan het gevonden massagraf bij Boetsja. De Amerikaanse krant The New York Times maakte de ontdekking vannacht openbaar.

De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert kwam het vermoedelijke massagraf op het spoor na een tip van een Oekraïense official, een assistent van de burgemeester van Marioepol.

Bodybags 

Die meldde op Telegram dat hij steeds meer berichten kreeg van mensen in de stad die door de Russen ingeschakeld werden om bodybags naar een plek in Manhush te brengen, een dorpje enkele kilometers ten westen van de stad. Hij deelde ook de coördinaten van de plek (hier te vinden op google maps).

Triebert ging op zoek naar recente satellietbeelden van deze plek en vergeleek de beelden van eind maart en begin april. "Op de satellietbeelden van eind maart zien we dat er volop gegraven wordt op de plek en begin april zien we daar meer dan 300 gaten op een rij. Toen dachten we: hier is wel iets aan de hand."

Dit zijn de satellietbeelden van de plek op 19 maart, als er nog niets aan de hand is:

En op 3 april zag dezelfde plek er zo uit:

De New York Times heeft wel verslaggevers ter plaatse in Oekraïne, maar ook voor hen is het gebied niet te bereiken, omdat het in Russische handen is. "Als je zulke verhalen hoort, wil je liefst ernaartoe om het zelf te verifiëren, maar dat kan niet. Satellietbeelden zijn dan erg behulpzaam."

Het zouden uitsluitend burgers zijn van wie de lichamen er gedumpt zijn, schrijft de krant, omdat de burgers bodybags moesten opruimen die overal verspreid op de straten lagen. Zolang er gevochten werd, werden de lichamen van gesneuvelde militairen zo veel mogelijk direct van de straat gehaald. 

Gruwelijke
Lees ook:
Gruwelijke beelden uit Boetsja: lijken op straat en in massagraven

Maar helaas zijn de meeste details voor de krant niet te verifiëren. Hoeveel lichamen er begraven zijn bijvoorbeeld, is niet bekend. "Of er 1 of 2 of veel meer bodybags in een gat zijn gedumpt, dat weten we niet.  De Oekraïense official meldt dat er al duizenden bodybags naar deze plek zijn gereden door zijn burgers, maar dat aantal kunnen we niet verifiëren." 

'Iets aan de hand'

Desondanks is het verhaal wel consistent, zegt Triebert: "Burgers zeggen dat ze bodybags naar een specifieke plek moeten rijden, daar moeten dumpen en op die plek zijn precies toen veel gaten gegraven. Niet 1 of 2, maar meer dan 300. Dan is er in ieder geval iets aan de hand."

Om een vergelijking te maken. Ook in Boetsja, vlakbij Kiev is een massagraf gevonden, waarin 70 lichamen zijn gevonden. "Dat was een soort greppel, meer niet. Deze is veel groter. Het gaat om een totale lengte van ongeveer 340 meter." 

Bekijk ook: Lichamen uit massagraf Boetsja opgegraven en onderzocht: 'Het was een executie'

02:27
De beelden gingen door merg en been: tientallen dode mensen op straat in Boetsja. Een internationaal team van experts moet nu uitzoeken wat er precies is gebeurd in de Oekraïense stad. De lichamen uit het massagraf worden opgegraven om te onderzoeken of e