Ga naar de inhoud
Krachtige behandeling

WHO beveelt Pfizers coronapil aan voor risicogroepen

Paxlovid, de coronapil van farmaceut Pfizer. Beeld © ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de coronapil van farmaceut Pfizer aan voor patiënten met een hoog risico op complicaties van een corona-infectie. Een analyse van de WHO laat zien dat de behandeling het risico op ziekenhuisopname door Covid-19 drastisch vermindert.

Paxlovid is verreweg de meest krachtige behandeling tegen Covid-19, zegt de organisatie. Het risico op ziekenhuisopname daalt met 85 procent als de behandeling aan het begin van de ziekte gestart wordt.

Voorkomen ziekenhuisopname

De WHO zegt dat een behandeling met Paxlovid voorkeur geniet boven behandeling met andere beschikbare middelen, zoals remdesivir van Gilead, molnupiravir van Merck of een behandeling met zogeheten monoklonale antilichamen. Het middel van Pfizer is beter in het voorkomen van ziekenhuisopname, "heeft minder bijwerkingen dan molnupiravir en is makkelijker toe te dienen dan remdesivir en antilichamen", aldus de WHO in een verklaring.

Coronapil
Lees ook"
Coronapil van Pfizer goedgekeurd voor gebruik in Nederland

De coronapil van Pfizer werd begin dit jaar ook al goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Behandeling met Paxlovid scheelt ziekenhuisopnames en sterfte, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van onderzoek onder ruim tweeduizend patiënten die allemaal minstens één onderliggende ziekte hadden.

Twee pillen

Patiënten moeten binnen vijf dagen na de eerste verschijnselen beginnen met het innemen van het antivirale medicijn. Het bestaat uit twee pillen die twee keer per dag samen moeten worden ingenomen, vijf dagen achter elkaar. Milde bijwerkingen als hoofdpijn, diarree en misselijkheid kunnen voorkomen. 

Bekijk ook: Zeven vragen over de coronapil: dit moet je weten

03:13
Internist-infectioloog Joost Wiersinga legt uit hoe coronapillen werken.