Ga naar de inhoud
Franse presidentsverkiezingen

Macron wint beslissend tv-debat: 'Hij deelde rake klappen uit aan Le Pen'

Macron en Le Pen voorafgaand aan 'Le Débat' Beeld © AFP

Een fel tv-debat gisteravond tussen de Franse presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Al was het minder fel dan vijf jaar geleden. De twee botsten wel, onder meer over hoofddoekjes en Rusland. "Macron was duidelijk sterker", zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

Miljoenen Fransen zaten gisteravond voor de tv om het debat te kijken. En zij moesten er even voor gaan zitten: het duurde bijna drie uur. Alle pijlen zijn op dit debat gericht. Het is de enige keer dat de presidentskandidaten tegenover elkaar staan, in aanloop naar de verkiezingen van zondag.

Le Pen

Voor de uiterst rechtse Le Pen was er vooral wat te winnen gisteravond. In de eerste ronde kreeg zij 23 procent van de stemmen. De zittende president Macron kreeg 28 procent.

Le Pen moet het vooral hebben van haar standpunten over de koopkracht. In het debat probeerde ze de kijker te paaien door te beloven om de salarissen te verhogen en de belastingen te verlagen. Linkse plannen, waarmee ze linkse kiezers aanspreekt.

Ook correspondent Eveline Bijlsma zat voor de buis en zij zag een andere Le Pen dan vijf jaar geleden. Toen namen Macron en Le Pen het ook tegen elkaar op in het laatste tv-debat. "Le Pen wilde het vooral beter doen dan vijf jaar geleden. Toen maakte ze in het laatste tv-debat een aantal flinke uitglijders en kwam ze agressief over."

Volgens Bijlsma was Le Pen deze keer nauwelijks aanvallend en liet ze zelfs kansen liggen. Maar of dat haar ook windeieren legt? "Ze was niet zo slecht als in 2017, maar ook niet veel beter. Dit debat zal haar in de peilingen nauwelijks winst opleveren."

Macron

Want tegenover Le Pen zat de huidige president Macron. "Hij is een sterke debater en een snelle denker. Inhoudelijk was hij haar de baas", zegt correspondent Bijlsma. "Hij liet geen kans onbenut om Le Pen te wijzen op onduidelijkheden in haar partijprogramma. Hij had veel feiten paraat en deelde een paar rake klappen uit."

Zo viel Macron Le Pen aan op haar Russische connecties. En wees hij erop dat Le Pen de annexatie van de Krim door de Russen in 2014 erkende. Ook botsten de twee over het verbieden van hoofddoekjes. Een van de speerpunten van Le Pen. Maar volgens Macron riskeert ze met die plannen een burgeroorlog.

Macron wint

Mede door deze rake klappen, lijkt Macron als winnaar uit dit debat te komen. Franse media schrijven dat hij het debat overheerste. De Franse krant Le Monde stelt zelfs dat 'Macron als een boa constrictor Le Pen aankeek totdat ze geleidelijk stikte'.

Strijd
Lees ook:
Strijd om Frans presidentschap barst los tussen Macron en Le Pen

In iets minder wrede bewoordingen heeft de kijker ook laten weten Macron de winnaar te vinden. Uit een opiniepeiling in opdracht van de Franse nieuwszender BFMTV blijkt dat 59 procent van de kijkers Macron overtuigender vond. 39 procent van de kijkers kiest voor Le Pen.

Of dit een voorbode is op de uitslag van de verkiezingen, moet zondag blijken. Dan mogen de Fransen naar de stembus voor de beslissende ronde. Die ronde belooft spannend te worden. Het verschil tussen Macron en Le Pen is in de peilingen niet groot. En veel Franse kiezers zweven nog.

Kijk ook: Macron steunt Franse jagers, ondanks dodelijke slachtoffers

02:05