Ga naar de inhoud
Veel over Poetin en geld

'Praat niet door me heen', Macron en Le Pen botsen over koopkracht en hoofddoek

Macron en Le Pen voorafgaand aan het debat Beeld © AFP

Het tv-debat tussen de Franse presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron verliep zoals verwacht verhit en fel. "Praat niet door me heen", en 'dit is zo fout' waren vaak gehoorde zinnen. Macron, de huidige president, beschuldigde Le Pen ervan 'een burgeroorlog te riskeren' met haar plan om hoofddoeken in het openbaar te verbieden.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen werd op 10 april gewonnen door Macron met bijna 28 procent van de stemmen, Le Pen kreeg ruim 23 procent. Ze heeft dus nog wat in te halen. En daar heeft ze nog vier dagen voor. Het debat van gisteravond was het belangrijkste moment om nog stemmen te winnen.

Geld terug naar de Fransen

De extreemrechtse Le Pen probeerde in het eerste deel van het debat twijfelende kiezers te paaien met de belofte de salarissen in het land structureel te verhogen, als ze wordt gekozen.

"In het echte leven, als je een bank om een ​​lening vraagt, vragen ze naar je salaris, ze lachen om je subsidies. Ik stel voor om de lonen te verhogen", zei Le Pen. "Het enige wat je doet is cheques uitdelen... mijn prioriteit is om de Fransen hun geld terug te geven."

Het was niet verrassend dat Le Pen het in het debat vooral over dit onderwerp wilde hebben. De rechtse Le Pen heeft van de koopkracht haar belangrijkste speerpunt gemaakt. Ze speelt slim in op de zorgen in de portemonnee – en dat spreekt ook de linkse kiezer aan.

Op zoek naar linkse stemmer

En op die kiezers moet Le Pen zich richten om de achterstand in de peilingen op Macron in te halen. De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon eindigde in de eerste ronde met 22 procent van de stemmen maar net achter Le Pen en Macron. Een grote achterban, die nu moet kiezen tussen rechts en rechtser.

"Le Pen wil benzine en elektriciteit goedkoper maken en geen btw meer heffen op producten als pasta, olie, zout en luiers. Linkse plannen", zei RTL-correspondent Eveline Bijlsma voorafgaand aan het debat. Le Pen herhaalde die plannen in het debat nog eens. 

Volgens Macron zijn de beloftes van Le Pen 'niet realistisch'. De president wees in het debat vooral op de Russische connecties van Le Pen. Zo zou haar campagne bij de vorige verkiezingen zijn gefinancierd door een lening bij een Russiche bank. Ook wees hij op Le Pens erkenning van de annexatie van de Krim door de Russen. 

Afhankelijk van de heer Poetin

"Je bent afhankelijk van de Russische macht, je bent afhankelijk van de heer Poetin. Je hebt een lening afgesloten bij een Russische bank", zei Macron tegen zijn tegenstander. "Veel van uw keuzes kunnen worden verklaard door deze afhankelijkheid."

Le Pen verwierp de beschuldigingen: "Ik ben een volledig vrije en onafhankelijke vrouw." Verder benadrukte dat ze alle sancties tegen Moskou steunt die zijn doorgevoerd sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnen is gevallen. Ook is ze voor levering van wapens aan Oekraïne. "De agressie waar Oekraïne het slachtoffer van is geworden, is onaanvaardbaar."

Le
Lees ook:
Le Pen hijgt Macron in de nek: vanavond het allesbeslissende tv-debat

Le Pen bevestigde in het debat ook haar plan om hoofddoeken in het openbaar te verbieden als zij wordt gekozen tot president van Frankrijk. Macron reageerde door haar te verwijten 'een burgeroorlog te riskeren' als ze het hoofddoekje verbiedt.

Radicale islam

Le Pen zei 'niet te vechten tegen de islam, omdat het geloof een plek heeft in Frankrijk, maar tegen de radicale islam'. Macron keert zich fel tegen het plan van Le Pen om het dragen van een hoofddoek in het openbaar te verbieden. Hij zegt dat het tegen de Franse grondwet ingaat.

Zondag zullen we zien wie de Franse kiezers het minste wantrouwen. Volgens de laatste peilingen kan Macron momenteel rekenen op 56 procent van de stemmen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.