Ga naar de inhoud
Vergelding

Rusland zet vijftien Nederlandse diplomaten het land uit

Het Nederlands consulaat in Sint Petersburg. Beeld © ANP

Rusland heeft vijftien Nederlandse diplomaten het land uit gezet als vergelding voor de zeventien Russen die eerder werden uitgezet door Nederland. De Nederlanders moeten binnen twee weken het land uit zijn.

"Dat Rusland nu tegenmaatregelen neemt hadden we verwacht. Desondanks betreur ik deze stap. We gaan nu kijken wat de gevolgen zijn van het feit dat zoveel collega’s moeten vertrekken uit Moskou en Petersburg", zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

Het gaat om veertien medewerkers van de ambassade in Moskou en een medewerker van het consulaat in Sint-Petersburg, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland
Lees ook:
Nederland zet 17 Russische spionnen het land uit

Rusland heeft ook diplomaten uit België laten weten dat ze moeten vertrekken. Volgens persbureau AFP gaat het om een totaal van 37 Europese diplomaten die Rusland moeten verlaten.

Rusland meldt overigens dat Nederland achttien Russische diplomaten heeft uitgezet. Nederland meldde zelf dat het om zeventien ging, en dat die zeventien eigenlijk werkten voor de Russische inlichtingendiensten. Het verschil is te verklaren omdat één Russische diplomaat nog niet was gearriveerd in Nederland, maar wel al geaccrediteerd was als diplomaat.