Ga naar de inhoud
Al ruim twee weken

Macron: gesprekken met Poetin stukgelopen na tragedie Boetsja

Beeld © EPA

De Franse president Emmanuel Macron zegt dat de gesprekken die hij voerde met de Russische president Vladimir Poetin zijn stukgelopen.

Macron zei gisteren tegen televisiezender France 5 dat hij 'sinds het bloedbad in Boetsja niet meer rechtstreeks met Poetin sprak'. Sinds het uitbreken van de oorlog hing hij geregeld met de Russische president aan de telefoon.

De Franse president sluit niet uit dat hij in de toekomst wel weer met Poetin spreekt.

De Franse president werd tijdens het interview met France 5 gevraagd waarom hij niet, net als andere Europese leiders, naar Kiev was afgereisd. Macron zegt dat 'een steunbetuiging aan Oekraïne op zich niet nodig was'. "Wellicht dat ik naar Kiev ga, maar dan zal het zijn om iets zinnigs te doen. Slechts steun uiten is niet nodig", zei Macron.

Macron is een van de weinige westerse leiders die sinds het begin van de oorlog met Poetin belde. Daarnaast belde hij naar eigen zeggen 'zeker veertig keer' met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Bekijk ook: Frontliefde midden in de strijd

02:21
"De oorlog bracht ons samen."

Biden niet naar Kiev

De Amerikaanse president Joe Biden belt vandaag met bondgenoten om de oorlog in Oekraïne te bespreken, meldt het Witte Huis in een verklaring. Biden bespreekt onder meer de steun die landen leveren aan Oekraïne en de 'nauwe samenwerking' van de VS met bondgenoten om Rusland verantwoordelijk te houden.

Gisteren liet het Witte Huis weten dat Biden voorlopig niet van plan is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev af te reizen. Mogelijk gaat een andere hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris wel naar het belaagde land.