Naar zeebodem

Beelden tonen voor het eerst brandend Russisch oorlogsschip Moskva

18 april 2022 11:16 Aangepast: 18 april 2022 12:18
Een van de twee foto's van het brandende schip.

Er zijn voor het eerst beelden online gezet van het Russische oorlogsschip Moskva dat in brand staat, vlak voor het zonk.

De Moskva was het belangrijkste oorlogsschip dat Rusland heeft ingezet in de Zwarte Zee. Aan het begin van de oorlog kwam het schip in het nieuws toen Oekraïense soldaten op Slangeneiland 'fuck you' riepen nadat hen vanaf het schip te verstaan was gegeven zich over te geven.

De brand van deze week op de Moskva was volgens Rusland het gevolg van een explosie van munitie aan boord. Dat het schip vervolgens zonk zou door een storm zijn veroorzaakt. Oekraïne zei het schip naar 'de kelder te hebben gejaagd' door voltreffers van twee raketten.

Kort filmpje

Er zijn twee foto's en een kort filmpje opgedoken met daarop vermoedelijk het schip dat in brand staat. Alle beelden zijn vanuit een andere hoek gemaakt.

Op het filmpje is ook de Oekraïense sleepboot Shakhter te zien, die naast de brandende Moskva vaart:

Wie de beelden heeft gemaakt, is niet duidelijk. Daarom is ook niet met 100 procent zekerheid te zeggen of ze authentiek zijn. Diverse toonaangevende media maken er melding van.

Tegenstrijdige claims

Rusland heeft gezegd dat alle ruim 500 bemanningsleden zijn gered nadat de boot in brand was gevlogen.

Oekraïne hield vol dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, onder wie de gezagvoerder van het oorlogsschip. Voor beide claims zijn geen bewijzen geleverd.

Op deze foto zou ook de brandende Moskva te zien zijn. Op deze foto zou ook de brandende Moskva te zien zijn.
Een foto van het schip van voor de oorlog. Een foto van het schip van voor de oorlog.

Ironisch: Moskva werd gebouwd in Oekraïne

Het schip werd in de jaren tachtig in gebruik genomen door het Russische leger, nadat het in het Sovjettijdperk was gebouwd in de Oekraïense stad Mykolajiv. De Moskva is in het verleden onder meer ingezet bij het conflict in Syrië.

Volgens Jaime Karremann, hoofdredacteur van Marineschepen.nl, was de Moskva vooral gespecialiseerd in het vechten tegen andere schepen. "Daarnaast kon het schip land en andere schepen verdedigen tegen vliegtuigen en raketten. Het schip behoorde tot een van de grootste bovenwaterschepen van de Russische marine. Het was 40 jaar oud en gebouwd in Oekraïne, ironisch genoeg."

De leeftijd van het schip kán het probleem zijn geweest, zegt Karremann. "Het schip is wel een beetje oud inderdaad, het radarmateriaal is bijvoorbeeld niet meer helemaal up-to-date. En dat kan mogelijk de achilleshiel zijn geweest bij de aanval. Maar dat weten we natuurlijk niet zeker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanval op 'fuck you-oorlogsschip' grote klap voor Russen (als het klopt)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore