Omsingelde verwoeste stad

Oekraïens verzet geeft Marioepol niet op: 'We vechten tot einde'

18 april 2022 06:56 Aangepast: 18 april 2022 10:10
Een bewaker voor de staalfabriek in Marioepol. Beeld © AFP

Oekraïne, dat zich klaarmaakt voor een grootscheepse Russische aanval in het oosten, zweert 'absoluut tot het einde te vechten' in de strategisch belangrijke stad Marioepol. De laatste bekende verzetshaard van de verwoeste havenstad heeft zich verschanst in een uitgestrekte staalfabriek vol tunnels.

Volgens Russische media houden zich nog een paar duizend Oekraïense soldaten schuil in de moeilijk toegankelijke staalfabrieken die in een gebied van zo’n 11 vierkante kilometer liggen.

Ultimatum verstreken

Rusland had een ultimatum gesteld: de verdedigers van Marioepol zouden zich voor gisteren 13.00 uur (Nederlandse tijd) overgeven, met de belofte dat hun levens zouden worden gespaard. Dat ultimatum is verstreken, maar geen Oekraïense soldaat lijkt zich iets aan te hebben getrokken van het dreigement.

Veel hoop is er niet voor hen, want de stad is omsingeld door de Russen. "Maar we zullen absoluut tot het einde vechten", zwoer de Oekraïense premier Denys Shmyhal bij het Amerikaanse tv-station ABC. Hij zei dat Oekraïne de oorlog graag beëindigt met gesprekken, 'maar we zijn niet van plan om ons over te geven', voegde hij eraan toe.

Veel burgers van Marioepol, onder wie ook kinderen, zitten ook in de Azovstal-fabrieken vestopt, zegt Mikhail Vershinin, hoofd van de patrouille politie van de stad. Of die bewering klopt, is niet te controleren.

21.000 doden 

Minister Kuleba van Buitenlandse Zaken zegt tegen CBS dat de stad 'in feite niet meer bestaat' door alle verwoestingen. Van de stad is niet veel over. Er zouden al 21.000 doden zijn gevallen in de stad, zegt Oekraïne. Zo’n 100.000 van de 450.000 inwoners die er voor de oorlog woonden, zitten er nog. Er is een groot gebrek aan voedsel en energie, de omstandigheden zijn erbarmelijk.  

De val van Marioepol zou voor de Russen de grootste overwinning sinds het begin van de oorlog betekenen. De inname van de stad zou de weg vrijmaken voor Rusland om controle te krijgen over de Donbas-regio. Daarnaast zouden de Russen dan een directe corridor hebben vanaf de Krim, het schiereiland dat ze in 2014 van Oekraïne veroverden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Russen claimen Marioepol in handen te hebben: wat zou dat betekenen?

Voor Poetin is de overname van de Donbas het minimale succes dat hij nodig heeft om het grote aantal slachtoffers en de economische gevolgen van de oorlog aan zijn volk te kunnen rechtvaardigen.

De  Oekraïense president Zelenski zei dat zijn land zich niet over zal geven, ook niet in de Donbas.  "We zetten alles op alles om Oost-Oekraïne te verdedigen", zei hij zijn nachtelijke toespraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore