Ondanks ultimatum

Oekraïners Marioepol weigeren zich over te geven: 'Begin van het einde'

17 april 2022 14:20
Kapotte en verbrande auto's op een parkeerplaats in Marioepol. Beeld © Anatoliy Zhdanov/Kommersant/Sipa VS

De Oekraïense havenstad Marioepol is grotendeels in Russische handen. Het ultimatum dat de Russen hebben gesteld voor de laatst overgebleven strijders, is verlopen. De Oekraïners weigeren zich over te geven. Volgens defensie-expert Dick Zandee ziet het er niet best uit. "Dit is het begin van het einde. Het is een kwestie van tijd, dan is het eten of de munitie op."

Rusland had vanochtend de laatste verdedigers van de havenstad opgeroepen zich over te geven. Als ze vanochtend de wapens zouden neerleggen, zouden hun levens worden gespaard.

Daar lijken de Oekraïners geen gehoor aan te hebben gegeven. De troepen blijven de stad verdedigen, zegt ook een adviseur van de burgemeester van Marioepol tegen CNN.

Enorme staalfabriek

De strijders zouden zich onder andere hebben verschanst in een enorme staalfabriek in het oosten van de stad, aan de Zee van Azov. "Het gaat om een enorm sterk beveiligde fabriek", zegt Dick Zandee, defensie-expert van het Clingendael Instituut. "De afgelopen jaren zijn hier bunkers omheen gebouwd met een voorraad aan munitie en eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Berucht Azov-bataljon vecht nog voor verwoest Marioepol: maar wie zijn zij?

Het ultimatum kan worden gezien als een 'geste' van Rusland. "De geste is: geef je maar over, dan word je krijgsgevangene." 

Maar volgens hem is het ook in het eigen belang van Rusland om een ultimatum te stellen, om zo het verzet te breken. "Het aanvallen van zwaar gebunkerde plekken kost veel slachtoffers. De Russen willen dat voorkomen. Daarom laten ze nu opeens zien: kijk eens hoe vriendelijk we zijn."

Laatste bolwerk

Toch is het een kwestie van tijd voor de Oekraïners. "Dan is het eten of de munitie op. De rest van de stad is al in handen van de Russen. Dit is het laatste bolwerk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Russen claimen Marioepol in handen te hebben: wat zou dat betekenen?

Het Russische leger is te groot. "Uiteindelijk komt de aanvaller toch binnen. In de Tweede Wereldoorlog had je veel van dit soort gevechten. Uiteindelijk komen ze gewoon binnen, maar hoeveel slachtoffers gaat dat kosten? Dat is de vraag. Alles duidt erop dat de laatste fase is ingegaan."

Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, zegt ook dat het ultimatum sympathiek lijkt, maar dat dat het niet is. "Russen zijn te bang dat het te lang gaat duren. Dat ze het niet op tijd in handen kunnen krijgen. Ze moeten de krachten verenigen in de Donbas. Hoe langer dit duurt, hoe meer wapens er van de NAVO binnenkomen en hoe meer verliezen ze zelf hebben aan hun eigen kant."

Zie ook: Overleven in verwoest Marioepol: 'Geen water, geen eten, niks'

Een video van eind maart. Toen was de ravage al groot in de Oekraïense havenstad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore