Ga naar de inhoud
Mutaties

Omikronvaccin vanaf september in Duitsland verkrijgbaar

Duitsland gaat naar verwachting vanaf september vaccins aanbieden die zijn aangepast aan de omikronvariant van het coronavirus. Dat zegt de Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach in de krant Bild.

Volgens de minister maakt het feit dat het virus constant muteert het wel steeds moeilijker voor de Duitse regering om zich op deze mutaties voor te bereiden. "Het is goed mogelijk dat we in de toekomst te maken krijgen met een variant die net zo besmettelijk is als omikron en net zo dodelijk als delta. Dat zou een absolute 'killer'-variant zijn", aldus Lauterbach.

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal besmettingen in Duitsland: ruim 300.000 op één dag

In Duitsland is ongeveer driekwart van de bevolking ingeënt. In het land is het coronavirus volgens de gezondheidsinstellingen vastgesteld bij zo'n kwart van de Duitsers. Het aantal positieve coronatesten daalt inmiddels wel. Zaterdag werden voor het eerst sinds januari gemiddeld minder dan 1000 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners vastgesteld in het land.

Ontwikkeling 100 dagen 

Het aanpassen van een mRNA-vaccin (zoals bijvoorbeeld Pfizer of Moderna) is volgens experts niet erg ingewikkeld. De genetische code van het oude coronavirus moet worden vervangen door die van de omikronvariant. Daarna volgt onderzoek naar de veiligheid en moet het vaccin op grote schaal worden geproduceerd voordat het kan worden toegediend. Vooral deze stappen kosten veel tijd: samen ongeveer 100 dagen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.