Ga naar de inhoud
Belangrijkste verdachte

Salah Abdeslam betuigt spijt over aanslagen Parijs: 'Haat mij met mate'

Verdachte Salah Abdeslam (inzet) wordt naar de rechtbank in Parijs gebracht. Beeld © EPA

Salah Abdeslam heeft in de rechtbank van Parijs zijn excuses aangeboden aan 'alle slachtoffers'. Abdeslam is de belangrijkste verdachte van de aanslagen in Parijs in november 2015. De andere aanslagplegers pleegden zelfmoord of werden gedood.

De spijtbetuiging kwam aan het einde van zijn getuigenverklaring die drie dagen duurde. "Ik wil mijn medeleven betuigen en mijn excuses aanbieden aan alle slachtoffers", zei de 32-jarige man. "Ik weet dat haat blijvend is. Ik vraag jullie vandaag om mij met mate te haten." Ook vroeg hij om vergiffenis.

130 doden, honderden gewonden

Bij de jihadistische aanvallen op onder meer concertzaal Bataclan en het stadion Stade de France vielen 130 doden en honderden gewonden. Er werd op de slachtoffers geschoten en ook gingen er bommen af. Abdeslam sloeg als enige overlevende op de vlucht. Hij werd in maart 2016 opgepakt in het Belgische Molenbeek. Dit is wat er gebeurde bij de aanslagen:

De aanslagen in Parijs 2015, dit is wat er gebeurde

01:02
Dit is in het kort wat er die avond in de Franse hoofdstad allemaal gebeurde.

Abdeslam had in Parijs een bomgordel om. Die ging niet af. De man zegt zelf dat hij zich had bedacht, maar volgens een medeverdachte, die wapens en logistieke steun zou hebben geleverd, durfde Abdeslam niet.

De andere verdachte meende zich te herinneren dat Abdeslam een dag na de aanslagen vertelde dat zijn bomgordel het niet deed. Abdeslam had eerder toegegeven te hebben gelogen over zijn bomgordel.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte aanslagen Parijs dacht in café: 'Ik laat die bomgordel niet afgaan'

In de rechtbank in Parijs staan in totaal twintig verdachten terecht. Abdeslam is de enige die direct wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en gijzeling. Tijdens het proces beantwoorden de verdachten vragen over onder meer de herkomst van de wapens en het plannen van de aanslagen.