Ga naar de inhoud
Meerdere ontploffingen

Explosies in Kiev 'vergelding voor laten zinken Russisch schip'

De straten van Kiev stonden vorige week vol vernielde Russische voertuigen. Beeld © ANP

In verschillende Oekraïense steden zijn vannacht krachtige explosies gehoord. Lokale media melden ontploffingen in of rondom hoofdstad Kiev en het zuidelijk gelegen Cherson. Volgens defensiespecialisten zijn de explosies een wraakactie van Rusland, voor het schip Moskva dat gisteren zonk in de Zwarte Zee.

Het Oekraïense parlementslid Lesia Vasylenko schrijft op Twitter dat er in Kiev drie explosies achter elkaar klonken. "Hoogstwaarschijnlijk omdat Poetin razend is geworden vanwege het gezonken oorlogsschip Moskva", schrijft ze. "Oekraïners blijven ondanks de Russische ergernis overeind staan."

Bij de explosies in Kiev zou een fabriek voor scheepsraketten zijn geraakt. "Het feit dat deze aanval zo direct gebeurt na de aanval op het schip Moskva én het feit dat het een fabriek is voor scheepsraketten , geeft aan dat het een wraakactie is", zegt defensiespecialist Peter Wijninga tegen RTL Nieuws.

Gisteren maakte het Russische ministerie van Defensie bekend dat het vlaggenschip Moskva in de Zwarte Zee is gezonken. Volgens Oekraïne door een raketaanval die zij eerder deden. Volgens Rusland door een brand aan boord waardoor vervolgens munitie tot ontploffing was gekomen.

 

Russisch
Lees ook:
Russisch vlaggenschip Moskva gezonken in Zwarte Zee

Dick Zandee, van Instituut Clingendael denkt dat er naast het schip nog een andere reden is voor een wraakactie vanuit Rusland. "Oekraïne heeft een actie gedaan op Russisch grondgebied waarbij een helikopter neergeschoten zou zijn", zegt hij. "Rusland wil de oorlog beperken tot Oekraïens grondgebied."

Hij denkt niet dat de Russen weer teruggaan naar hun strategie om Kiev te veroveren. "Dat zou echt over de grond moeten gebeuren en daar hebben de groepen zich teruggetrokken. Op de grond concentreert men zich echt op het veroveren van de Donbas. Dit was puur een vergeldingsactie om te laten weten: 'Jullie kunnen ons misschien wel raken, maar wij weten jullie ook te vinden.'".