Ga naar de inhoud
Grote symbolische waarde

Russisch vlaggenschip Moskva gezonken in Zwarte Zee

Het Russische oorlogsschip Moskva Beeld © AFP

Het Russische oorlogsschip Moskva, dat eerder vandaag zwaar beschadigd raakte, is gezonken. Dat zegt het Russische ministerie van Defensie. Volgens Oekraïne is het schip geraakt bij een raketaanval.

De Moskva is een van de grootste oorlogsschepen van Rusland, en hét vlaggenschip van Rusland op de Zwarte Zee, zei buitenlandexpert Han ten Broeke eerder vandaag tegen RTL Nieuws.

Het zinken van de Moskva is van grote symbolische waarde voor Oekraïne. Het schip werd aan het begin van de invasie gebruikt om Slangeneiland te veroveren. 

'Fuck you'

De Russische marine dreigde het vuur te openen, maar daarvan waren de Oekraïners niet onder de indruk. "Fuck you", antwoordden ze via de radio. Dat zie je in deze video van 25 februari:

Oekraïens verzet op afgelegen eiland: 'Fuck you, oorlogsschip'

01:22
De Oekraïense militairen op het eiland weigerden zich over te geven. In de video wordt gemeld dat de soldaten zijn gedood. Later werd duidelijk dat zij levend gevangen zijn genomen.

Volgens Oekraïense media werd de Moskva geraakt door Oekraïense Neptune-kruisraketten. Dat ontkende Rusland, maar het land meldde wel dat er een brand was op het schip, waarbij munitie aan boord ontplofte. De bemanning moest worden geëvacueerd.

Het schip werd teruggesleept naar een haven, maar zonk onderweg. Of er gewonden of doden zijn gevallen bij de brand op het 186 meter lange schip, dat ruim 500 bemanningsleden kan herbergen, is niet duidelijk. Op de Moskva staan meer dan 100 luchtverdedigingsraketten en meerdere kanonnen.

Het officiële Twitteraccount van de Oekraïense regering was er snel bij om - met een woordgrap - te reageren op het zinken van de Moskva: 

Aanval
Lees ook:
Aanval op 'fuck you-oorlogsschip' grote klap voor Russen (als het klopt)