Vlaggenschip van Rusland

Aanval op 'fuck you-oorlogsschip' grote klap voor Russen (als het klopt)

14 april 2022 14:48 Aangepast: 15 april 2022 09:41
De Moskva in de Zwarte Zee (archieffoto) Beeld © via AFP

De Moskva, een van de grootste oorlogsschepen van Rusland, zou vannacht geraakt zijn door Oekraïense raketten. Dat claimt Oekraïne althans. Rusland ontkent, maar dat is niet zo gek. "Dit zou een enorme militaire klap zijn voor Rusland. Als het bericht klopt, is dit de grootste morele overwinning voor Oekraïne tot nu toe."

Dat zegt buitenlandexpert Han ten Broeke van The Hague Centre for Strategic Studies. "De Moskva is hét vlaggenschip van Rusland op de Zwarte Zee, het schip heeft een grote reputatie. Als het Oekraïne gelukt is om dit schip te raken, is dat voor hen een flinke opsteker."

Neptune-kruisraketten

De Oekraïense gouverneur in Odessa en Oekraïense media meldden gisteren dat de Moskva door zogenoemde Neptune-kruisraketten was geraakt, maar deze bewering is niet onafhankelijk geverifieerd. 

Rusland zegt niets over een eventuele raketaanval waarbij de Moskva geraakt zou zijn, maar spreekt wel van een brand. Het schip zou zwaar beschadigd zijn nadat munitie aan boord ontplofte. De bemanning zou worden geëvacueerd. "Ook als het om een brand gaat, zou dat getuigen van een grote mate van incompetentie", zegt Ten Broeke.

Gezichtsverlies

Of er gewonden en doden zijn als gevolg van de brand op het 186 meter lange schip, dat ruim 500 bemanningsleden kan herbergen, is niet duidelijk.

Dat Rusland weinig loslaat over een eventuele raketaanval op de Moskva is niet zo gek, want het zou een enorm gezichtsverlies betekenen. "Dit is hun vlaggenschip. Als ze dat verliezen, zal dat hard aankomen in Moskou."

Ironisch: Moskva werd gebouwd in Oekraïne

De Moskva is het belangrijkste oorlogsschip dat Rusland heeft ingezet in de Zwarte Zee. Het schip werd in de jaren tachtig in gebruik genomen door het Russische leger, nadat het in het Sovjettijdperk was gebouwd in de Oekraïense stad Mykolajiv. De Moskva is in het verleden onder meer ingezet bij het conflict in Syrië.

Volgens Jaime Karremann, hoofdredacteur van Marineschepen.nl, is de Moskva vooral gespecialiseerd in het vechten tegen andere schepen. "Daarnaast kan het schip land en andere schepen verdedigen tegen vliegtuigen en raketten. Het schip behoort tot een van de grootste bovenwaterschepen van de Russische marine. Het is 40 jaar oud en gebouwd in Oekraïne, ironisch genoeg."

De leeftijd van het schip kán het probleem zijn geweest, zegt Karremann. "Het schip is wel een beetje oud inderdaad, het radarmateriaal is bijvoorbeeld niet meer helemaal up-to-date. En dat kan mogelijk de achilleshiel zijn geweest bij de aanval. Maar dat weten we natuurlijk niet zeker."

'Fuck you, oorlogsschip!'

Ook zou een succesvolle aanval op de Moskva voor Oekraïne een grote symbolische waarde hebben. Het schip werd aan het begin van de invasie gebruikt om Slangeneiland te veroveren. De Russische marine dreigde het vuur te openen maar daarvan waren de Oekraïners niet onder de indruk. "Fuck you", antwoordden ze via de radio. 13 Oekraïense militairen weigerden zich over te geven.

Ondertussen blijven Rusland en Oekraïne elkaar ook vandaag tegenspreken over wat er is gebeurd. Oekraïne meldt dat hun raketaanval aanzienlijke schade heeft toegebracht aan de Moskva, en dat het schip aan het zinken is. Rusland meldt daarentegen dat de brand op het schip onder controle is en dat de schade minimaal is. Het schip zou worden teruggesleept naar de haven.

"Het enige wat zeker is, is wat de Russen zeggen: er is brand aan boord, munitie ontploft en de voltallige bemanning is geëvacueerd", zegt Karremann. "Maar dat zegt mij wel iets. Ik kan me niet herinneren dat er een brand op zo'n schip uit de hand loopt zonder dat er een invloed van buitenaf is. Als de bemanning van boord moet betekent dit bij marineschepen echt dat het schip is opgegeven."

Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

Oekraïne: gisteren ruim 2500 burgers gevlucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore