'Sprake van executie'

Politie VS geeft beelden vrij van fatale arrestatie zwarte man

14 april 2022 05:52 Aangepast: 14 april 2022 11:14

De politie in de Amerikaanse staat Michigan heeft beelden vrijgegeven van een verkeerscontrole die een zwarte man begin deze maand fataal werd. Op 4 april werd de 26-jarige Patrick Lyoya in de stad Grand Rapids door een politieagent doodgeschoten. 

Een advocaat van zijn nabestaanden vertelt CNN dat er 'sprake lijkt te zijn van een executie'. Op de beelden, die volgens politiechef Eric Winstrom als schokkend kunnen worden ervaren, is te zien hoe een agent het voertuig van Lyoya stopt tijdens een verkeerscontrole. Zijn wagen zou aan de kant zijn gezet vanwege ongeldige nummerplaten.

'Buitensporig geweld'

Lyoya gaat er vervolgens te voet vandoor en wordt achtervolgd door de agent, wiens identiteit niet is vrijgegeven. Wat volgt is een lange worsteling op een grasveld, waarbij de agent een taser probeert te gebruiken maar daar niet in slaagt. Lyoya zou de taser in handen hebben gekregen, maar dat is op de beelden niet duidelijk te zien.

Als de arrestant op zijn buik ligt, lost de agent het fatale schot. Lyoya wordt in zijn hoofd geraakt en overlijdt ter plaatse. Advocaat Benjamin Crump vertelt CNN dat 'de video laat zien dat er onnodig, buitensporig en fataal geweld is gebruikt tegen een ongewapende zwarte man die vreesde voor zijn leven'.

Politiechef Eric Winstrom laat beelden zien van fatale arrestatie Politiechef Eric Winstrom laat beelden zien van fatale arrestatie

Samen rouwen

Deze week werd er door ruim honderd mensen gedemonstreerd voor het gemeentehuis van Grand Rapids, waarbij demonstranten onder meer 'Black Lives Matter' riepen.

Politiechef Winstrom zegt de heftige beelden mede naar aanleiding van deze demonstratie te hebben vrijgegeven. Hij heeft ook de vader van Lyoya ontmoet en samen met hem gerouwd om de dood van de zwarte man. "Het is gewoon hartverscheurend", zei hij tegen lokale media.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veroordeelde ex-politieagent die George Floyd doodde gaat in hoger beroep

Spanningen in de stad

Nadat de politie de beelden had vrijgegeven, werd er gisteravond in Grand Rapids opnieuw door tientallen mensen geprotesteerd. The New York Times meldt dat de zaak-Lyoya de spanningen in de stad met zo'n 200.000 inwoners verder doet oplopen. Sinds de moord op de zwarte George Floyd in Minneapolis in 2020 is in de VS veel aandacht voor fataal politiegeweld.

De agent in kwestie is met betaald verlof en mag in afwachting van het strafrechtelijke onderzoek niet werken.

Bekijk ook - Tranen en opluchting na vonnis zaak-Floyd: 'We hadden dit nodig'

Inwoners van Minneapolis gingen vorig jaar de straat op om te vieren dat een agent de cel in gaat voor het doden van George Floyd. Maar ze zeiden ook dat er nog veel problemen zijn met de houding van politiemensen richting de zwarte gemeenschap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore