Miljoenen euro's schade

Houtbendes stelen boomstammen en verdienen daar grof geld mee

14 april 2022 09:41 Aangepast: 14 april 2022 15:07
Stockbeeld van gekapte bomen. Soortgelijke zijn gestolen in Feldatal. Beeld © ANP

Criminelen hebben een nieuwe manier gevonden om grof geld te verdienen: met hout. Ze gaan er met hele vrachten gekapte bomen vandoor. En ze deinzen er niet voor terug om zelf illegaal bomen om te hakken. Het gebeurde al meerdere keren in Duitsland en wellicht ook in Nederland.

Houthandelaar Marcel Bender uit het bosrijke Duitse plaatsje Feldatal is nog altijd vol ongeloof. ''Hout zoveel als op een dieplader past, is gestolen. Omdat bouwmaterialen schaars zijn en steeds duurder worden, is de schade zo'n 20.000 euro.'' 

Houthandelaar Marcel Bender bij achtergelaten gekapte bomen. Houthandelaar Marcel Bender bij achtergelaten gekapte bomen.

Bender leidt een journalist van RTL Duitsland rond in een stuk bos waarvan hij grond bezit. Onlangs kapte de houthandelaar er bomen voor de verkoop. De handel lag klaar om opgehaald te worden, maar toen was het ineens weg. ''Een nachtmerrie natuurlijk. Mijn hout is weg en ik moet een klant teleurstellen. Het is toch ongelofelijk om te moeten zeggen dat hun hout is gestolen?'' 

Rondreizende 'houtbendes'

Bender, de politie en de plaatselijke autoriteiten staan voor een raadsel. Boswachter Martin Menke: "Er moeten heftrucks en vrachtwagens met diepladers zijn gebruikt om zoveel hout mee te kunnen nemen.'' In het dorp vermoeden ze dat rondreizende 'houtbendes' erachter zitten. En die zouden ook zomaar achter een mysterieuze diefstal van hout kunnen zitten in het Nederlandse dorp Overdinkel.

Houtwal gekapt

Begin maart werd aan de rand van Overdinkel, in Twente aan de grens met Duitsland, een hele rij bomen illegaal gekapt en meegenomen. De bomen maakten deel uit van een zogeheten houtwal. Dat is een natuurlijke scheiding in het landschap. De bomen hadden allemaal een stam van dik een meter in omtrek. En ineens waren ze weg. De gemeente Losser, waar Overdinkel onder valt, heeft aangifte gedaan bij de politie. Vermoed wordt dat er geen houtroof heeft plaatsgevonden. De gemeente laat in een reactie weten dat het in dit geval om een incident gaat. 

Zo troffen ze in Overdinkel van de ene op andere dag de houtwal aan. Zo troffen ze in Overdinkel van de ene op andere dag de houtwal aan.

In Duitsland loopt de schade door diefstal van hout hard op. Volgens de autoriteiten in de deelstaat Beieren gaat het om miljoenen euro's per jaar. En dan gaat het volgens de autoriteiten niet alleen om vrachtwagens vol gekapte bomen die verdwijnen. ''Nee, het gaat ook om gewone mensen die illegaal hout kappen om thuis op te stoken." Reden is de hoge energieprijs. 

Plaatsen in Duitsland en Nederland waar onlangs gekapte bomen zijn gestolen. Plaatsen in Duitsland en Nederland waar onlangs gekapte bomen zijn gestolen.

GPS-tracker

In het Duitse Feldatal hebben ze nu iets bedacht om de dieven te kunnen pakken: GPS. Onder boomschors van gekapt hout wordt een GPS-tracker verstopt. In Nederland worden ze bijvoorbeeld in dure auto's en scooters geplaatst. Boswachter Menke: ''Als er beweging komt in een stapel hout, dan stuurt het GPS een signaal naar de centrale. En dan kunnen we de vracht tegenhouden.''

En het werkt, het alarmsignaal dan. In een nacht kreeg de centrale een melding. Houthandelaar Bender, de politie en de boswachter gingen eropaf. Bender: "Wat we vonden waren lege blikjes bier. Hadden dronken jongeren stoer gedaan en boomstammen getild.'' 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore