Ga naar de inhoud
'Niet in bedrijfsbelang'

Celstraf voor Zwitserse bankier die bezoek stripclubs declareerde

Pierin Vincenz (archieffoto). Beeld © Getty

Een bekende Zwitserse bankier moet bijna 4 jaar de gevangenis in omdat hij zijn bank, Raiffeisen Zwitserland, ten onrechte liet opdraaien voor zijn bezoek aan nachtclubs en een Tinderdate. Daarnaast is Pierin Vincenz, voormalig bankier van het jaar, schuldig bevonden aan diefstal, corruptie en valsheid in geschrifte.

Daardoor zijn deals die hij sloot voor een deel onrechtmatig. Ze leverden Raiffeisen evengoed miljoenen op.

De 65-jarige Vincenz heeft vanaf het begin volgehouden dat hij onschuldig is. Voor bezoeken aan stripclubs declareerde hij bijna 200.000 Zwitserse frank (omgerekend bijna 200.000 euro), maar hij zegt dat die bezoeken gerelateerd waren aan zijn werkzaamheden. Het bedrag van 700 frank dat hij declareerde voor een etentje met een Tinderdate, zou gerechtvaardigd zijn omdat hij overwoog haar een baan te geven.

'Niet in bedrijfsbelang'

De rechtbank, die de zittingen in de zaak vanwege de enorme belangstelling moest verplaatsen naar een theater in Zürich, maakt gehakt van zijn verklaring. De uitgaven zouden 'buiten elke proportie' zijn en 'niet in het bedrijfsbelang'.

Privéhandel,
Lees ook:
Privéhandel, strippers en antisemitisme worden topman handelshuis fataal

"Bij zijn opvatting van declareren vallen praktisch alle uitgaven onder onkosten, zolang er maar een piepkleine link met de zakelijke activiteiten bestaat", oordeelt de rechter. "Dat gaat duidelijk te ver."

Torenhoge rekeningen

Ook heeft de rechter geen goed woord over voor Vincenz' manier van 'relatiebeheer', uitgevoerd 'in nachtclubs, stripclubs en bars'. De rekeningen bij die uitspattingen waren torenhoog: had hij de uitgaven per keer weten te beperken tot 1000 Zwitserse frank, dan zou hij volgens de rechter wél gewetensvol met het geld van de bank zijn omgesprongen.

Vincenz moet ruim 260.000 Zwitserse frank terugbetalen aan de bank vanwege de buitensporige declaraties. Daarnaast moet hij 1,3 miljoen betalen als schadevergoeding voor een verkeerd afgelopen zakendeal. Ook krijgt hij nog een boete van 840.000 Zwitserse frank. Zijn advocaat heeft aangekondigd dat de bankier in hoger beroep gaat.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore