Ga naar de inhoud
'Eten en munitie op'

Britse huurling in Marioepol geeft zich over: 'We hebben geen keus'

Aiden Aslin Beeld © Twitter / @cossackgundi

"We hebben ons best gedaan en Marioepol 48 dagen tegen de Russen verdedigd. Maar we hebben geen keuze meer dan ons over te geven. We hebben geen eten en geen munitie meer." Het zijn de woorden van de Brit Aiden Aslin, die de afgelopen tijd meevocht met Oekraïense mariniers. Volgens een afscheidsboodschap die is verschenen op zijn Twitteraccount geven hij en zijn eenheid zich over.

Dat account, Cossackgundi, heeft tienduizenden volgers. Aslin werd ook wel Johnny genoemd. Een vriend zou het account beheren en schrijft: "We hebben bericht van Johnny." De schrijver zegt dat het bericht over zijn overgave in overleg met de familie naar buiten wordt gebracht.

Ze vestigen hun hoop op een gevangenenruil met de Russen. Die zijn er afgelopen weken al vaker geweest.

Hoeveel buitenlanders in Oekraïne meevechten, is niet duidelijk. Aan het begin van de oorlog meldde het land dat zich 20.000 vrijwilligers hadden aangemeld voor het zogenoemde Vreemdelingenlegioen. Maar dat het er zoveel zijn, lijkt onwaarschijnlijk. Er zouden tientallen Nederlandse huurlingen meedoen aan de strijd.

Sinds 2018 in Oekraïne

De 28-jarige Aslin komt uit Nottinghamshire was al sinds 2018 in het land. Hij heeft er een verloofde en zou zich toen al bij de Oekraïense marine hebben gemeld. Daarvoor vocht hij in Syrië mee met de Koerdische strijders tegen terreurgroep Islamitische Staat, vertelt een vriend op Twitter.

Grote vraag is nu hoe de Russen met de Brit omgaan. De vrees is dat hij als buitenlander voor propagandadoeleinden wordt gebruikt. Zijn vrienden benadrukken op sociale media dat Aslin geen huurling is, maar een soldaat in het Oekraïense leger. Mogelijk omdat dit zijn kansen bij een gevangenenruil kan vergroten.

Al weken ingesloten

De stad Marioepol is al weken ingesloten door de Russen en wordt onophoudelijk gebombardeerd. Een groot deel van de stad ligt in puin. De burgemeester zegt vandaag dat sinds het begin van de Russische invasie ongeveer 21.000 burgers in de stad zijn gedood. De laatste woorden van de Brit Aslin in zijn bericht: "It's been a pleasure everyone. Het was een genoegen en ik hoop dat de oorlog snel stopt."

Bekijk ook: Marioepol kapotgeschoten: 'In deze tuin liggen 7 doden'

01:27
Oekraïense
Lees ook:
Oekraïense strijders: Russen gebruiken giftige stof in Marioepol