Ga naar de inhoud
Illegale coronafeestjes

Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden coronaregels 

Boris Johnson bij zijn ambtswoning. Beeld © ANP

De Britse premier Boris Johnson krijgt een boete voor het overtreden van coronaregels. Ook de minister van Financiën, Rishi Sunak, en Johnsons echtgenote Carrie worden beboet. Ze krijgen een boete omdat ze feestjes hebben bijgewoond toen in Engeland een lockdown van kracht was vanwege de coronapandemie.

Johnson en Sunak zijn vandaag door de politie op de hoogte zijn gesteld van de boete, meldt een woordvoerder van Johnsons kantoor en die van Carrie Johnson. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt. 

Eerder vandaag werd bekend dat het aantal coronaboetes voor overheidspersoneel was opgelopen van twintig naar meer dan vijftig.

Engeland-correspondent: 'Oppositie vindt dat hij moet opstappen'

Groot-Brittanniëcorrespondent Anne Saenen: "Op dit moment zijn er nog weinig reacties uit Johnsons partij. Het zou op dit moment niet het juiste moment zijn om de premier af te zetten met de oorlog in Oekraïne. De oppositie roept dat Johnson gelijk moet opstapen. Die vinden dat de premier zijn geloofwaardigheid is verloren, omdat die zich niet aan zijn eigen regels heeft gehouden." 

Of Johnson binnenkort van het toneel verdwijnt, moet nog blijken. "Johnson kan dit soort zaken erg op z'n beloop laten, zodat mensen de interesse erin verliezen. Daarnaast is er op dit moment ook geen zicht op een betere premier. Een potentiële opvolger van Johnson, Rishi Sunak, was afgelopen week betrokken bij een belastingschandaal, waardoor hij ook niet meer zo mooi is als die lijkt."

'Partygate'

De Britse politie doet onderzoek naar twaalf bijeenkomsten met overheidspersoneel in onder meer Downing Street 10, het kantoor van Johnson. De affaire rond feestjes en borrels staat bekend onder de naam 'partygate'.

Johnson zelf zei eerder dat de coronaregels tijdens de bijeenkomsten zijn nageleefd, maar hij betuigde wel spijt. Hoe dat ging, zie je in onderstaande video:

Johnson (een beetje) door het stof om overtreden lockdownregels

02:50
Begin dit jaar bood Boris Johson zijn excuses aan voor een borrel in zijn tuin in mei 2020, midden in de eerste coronagolf. Voor Britten golden toen strenge coronaregels.

Desondanks komt de positie van Johnson voorlopig niet in gevaar. De grootste critici van Johnson in zijn eigen Conservatieve partij vinden het nu niet het moment om hun leider van de troon te stoten. Zij wijzen op de oorlog in Oekraïne en willen de regering niet in gevaar brengen.

Eensgezindheid belangrijk

Twee van de felste interne criticasters hebben hun steun uitgesproken voor de regeringsleider. "Het zou op dit moment niet juist zijn om de premier te verwijderen", zei de leider van de Schotse conservatieven, Douglas Ross. Hij had zijn vertrouwen in Johnson ingetrokken door de affaire rond de feestjes met de premier in coronatijden. Hij noemde het nu belangrijk om eensgezind te blijven tegenover de Russische agressie.

Een conservatieve parlementariër die als eerste Johnson had opgeroepen af te treden, Roger Gale, legde een soortgelijke verklaring af. Er zal een tijd komen dat de premier zich zal moeten verantwoorden voor wat hij verkeerd heeft gedaan, zegt Gale. "Dat moment is niet nu. Maar ik denk niet dat de premier ons naar de volgende verkiezingen zal leiden."

Rapport:
Lees ook:
Rapport: feestjes bij ambtswoning Boris Johnson mochten niet