In Brooklyn

Gewonden bij schietpartij metrostation New York

12 april 2022 15:35 Aangepast: 12 april 2022 19:23
De politie is massaal aanwezig bij het metrostation in Brooklyn. Beeld © AP

Bij een schietpartij in een metrostation in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn zijn zestien mensen gewond geraakt. Tien van hen hebben schotwonden. Verschillende media meldden aanvankelijk dat in het metrostation ook explosieven waren aangetroffen, maar de politie liet weten dat er geen bommen zijn gevonden.

Niemand van de gewonden is in levensgevaar. De politie, die nog op zoek is naar de dader, gaat niet uit van een terroristische achtergrond.

De dader, een zwarte man, zou een gasmasker hebben opgezet en vervolgens een rookgranaat hebben afgestoken. Daarna stapte hij naar buiten en schoot hij naar binnen op de passagiers. Die vluchtten daarop in paniek de metro uit.

Foto's tonen verschillende mensen met schotwonden die worden behandeld in het metrostation. Andere mensen zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Metrostation mijden

De politie roept mensen op het metrostation en de omgeving te mijden. Het gaat om het metrostation bij 36th street in Sunset Park. Daar zou een man het vuur hebben geopend alvorens weg te vluchten. Ooggetuigen melden dat hij een oranje hesje en een gasmasker droeg.

De brandweer reageerde op een melding van rook in het metrostation. Toen de brandweer daar aankwam trof die verschillende neergeschoten mensen aan en een aantal mogelijke explosieven, zegt een woordvoerder van de brandweer tegen Fox News.

'Dader is voortvluchtig, scholen in omgeving in lockdown'

Verslaggever Sophie van der Meer is op dit moment in New York. "Er zijn in elk geval vijf mensen gewond, van wie twee ernstig. Getuigen zeggen eerst rook te hebben gezien, mogelijk door een rookbom, en daarna schoten te hebben gehoord. De dader was gekleed in een oranje veiligheidsvest en had een gasmasker op. Dat zou blijken uit bewakingsbeelden. Hij of zij is nog steeds voortvluchtig. De scholen in de omgeving van het station zijn daarom nu in lockdown", zegt Van der Meer.

"Het is een groot metrostation waar drie lijnen langsrijden. Het was er erg druk want het was half negen 's ochtends toen het gebeurde. De ochtendspits dus. Dan zijn de metro's gevuld met reizigers die naar hun werk op Manhattan gaan. Dat ligt 20 minuten verderop."

"De afgelopen tijd zijn er veel geweldincidenten geweest in de New Yorkse metro. Zo werden los van elkaar twee mensen voor een aankomende metro geduwd en waren er vaker steekpartijen. Het motief voor de schietpartij is nu nog totaal onduidelijk. Maar voorbereid lijkt het in elk geval wel, omdat de dader een rookbom gooide en een gasmasker droeg. De veiligheidsdiensten in New York zijn dan ook in hoogste staat van paraatheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore