Ga naar de inhoud
Zero-covid-beleid

VS roept deel diplomaten terug uit Shanghai: 'Zorgen om veiligheid'

Een coronatest wordt afgenomen in China, ter illustratie. Beeld © Mark R. Christino / EPA / ANP

Amerika haalt een deel van zijn diplomaten terug uit de Chinese stad Shanghai. Door het Chinese zero-covid-beleid is de situatie 'onveilig' geworden, meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Al het niet-essentiële personeel moet daarom vertrekken.

Het Amerikaanse ministerie kondigt de terugtrekking aan vanwege de uitbraak met het coronavirus. Sinds het virus in 2019 in Wuhan werd ontdekt, kampte China niet met zóveel besmettingen. Ondanks dat blijft het land proberen het virus de kop in te drukken. Dat lukt slecht. Zo werden er vandaag in de stad met 26 miljoen inwoners ruim 22.000 nieuwe besmettingen gemeld. 

China-correspondent Roland Smid, die zelf in quarantaine zit in Shanghai, vertelde gisteren in deze video over de lockdown die al meer dan twee weken duurt: 

Lockdown in Shanghai: mensen slapen nu zelfs tussen het vuilnis

02:04
Inwoners van Shanghai mogen niet naar buiten en hun voedsel raakt op. Mensen die corona krijgen worden zelfs opgesloten. De beelden die naar buiten komen uit die kampen zijn niet fraai.

In de Chinese miljoenenstad Shanghai bevindt zich alleen een consulaat van de Verenigde Staten. Het is onduidelijk hoeveel mensen daar werken. De ambassade van de Verenigde Staten bevindt zich in de Chinese hoofdstad Peking. 

'In belang van medewerkers'

Vorige week kondigde de VS al aan dat niet-essentieel diplomatiek personeel Shanghai indien gewenst kan verlaten. Dat is inmiddels dus veranderd in een verplichting. Alleen essentiële medewerkers mogen blijven.

Waarom de Amerikaanse autoriteiten precies van mening zijn veranderd, is niet duidelijk. In een verklaring schrijft het ministerie dat 'de beslissing in het belang van de medewerkers is genomen vanwege de veranderde omstandigheden in de stad'.

Meeste
Lees ook:
Meeste coronabesmettingen in China sinds begin pandemie: 'Onrust neemt toe'

Amerikaanse inwoners die zich momenteel nog in Shanghai bevinden worden door de ambassade gewaarschuwd. Zij kunnen te maken krijgen met 'willekeurige handhaving' van de coronamaatregelen. Ook kunnen ouders en kinderen van elkaar gescheiden worden. Daarom is ook het reisadvies voor China aangescherpt.

Nog aanwezige diplomaten hebben hun zorgen geuit over de behandeling van Amerikanen door overheidsfunctionarissen in de stad.

Kritiek op lockdown

China heeft de kritiek van de VS afgedaan als 'ongegronde beschuldigingen' en zegt dat de corona-aanpak 'effectief en wetenschappelijk onderbouwd' is.

De kritiek op de lockdown zwelt ook vanuit de bevolking aan, constateerde Roland Smid vorige week. Zo wordt de voedselvoorziening in de stad steeds nijpender. De China-correspondent zei te vrezen dat de situatie voorlopig lastig blijft. "We zijn hier nog lang niet vanaf."

Miljoenenstad
Lees ook:
Miljoenenstad Shanghai verlengt lockdown voor onbepaalde tijd