Drones met giftige stoffen

Oekraïne meldt 'chemische aanval' in Marioepol, nog veel onzekerheden

12 april 2022 06:28 Aangepast: 12 april 2022 07:44
Twee burgers op straat bij gebombardeerde gebouwen in Marioepol. Beeld © SIPA Press France / ANP

De Oekraïense havenstad Marioepol is gisteren volgens Oekraïense strijders getroffen door een chemische aanval met drones van Russische gevechtseenheden. Giftige stoffen zouden ademhalingsproblemen hebben veroorzaakt. Rusland dreigde eerder op de dag met een chemische aanval om het verzet in Marioepol te breken. Volgens de Oekraïense president Zelenski 'is een nieuwe fase van terreur tegen Oekraïne begonnen'.

In zijn dagelijkse toespraak zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski vannacht niet met zekerheid te kunnen zeggen of er daadwerkelijk een chemische aanval heeft plaatsgevonden in Marioepol. Ook internationale media kunnen de chemische aanval niet onafhankelijk bevestigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NAVO-landen gaan zich beter wapenen tegen chemische aanval

Oekraïne houdt er wel al er sinds het begin van de oorlog rekening mee dat de Russen chemische wapens kunnen gaan inzetten. Na ruim zes weken strijd is bijna heel Marioepol door de Russen en pro-Russische rebellen veroverd, maar er wordt nog verzet geboden.

Concrete dreiging op Russische televisie

De dreiging werd gisteren concreet toen Edoeard Basoerin, een door het Kremlin gesteunde separatistenleider in de Donetsk, op Russische staatstelevisie opriep tot een chemische aanval. Hij zei dat zo'n aanval in Marioepol nodig is om het verzet te beëindigen. 

Hoewel Zelenski dus niet met zekerheid kan zeggen of de aanval heeft plaatsgevonden, zegt hij de dreiging van Rusland 'zo serieus als mogelijk te nemen'. Daarnaast zegt hij er sterk rekening mee te houden dát Rusland op zeker moment chemische wapens zal inzetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bereidt Rusland een chemische aanval voor? 'Angst en pijn zijn verschrikkelijk'

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt in een reactie op de berichten slechts dat 'het gebruik van giftige stoffen niet kan worden bevestigd'. De situatie wordt door de Amerikanen nauwlettend in de gaten gehouden. "Als het klopt, is dit zeer verontrustend", meldt de woordvoerder. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss schrijft op Twitter dat ook het Verenigd Koninkrijk momenteel informatie probeert te verzamelen over de vermeende aanval. Zij spreekt van een 'wrede escalatie' als er inderdaad chemische wapens zijn ingezet. 

Britse waarschuwing voor fosforgranaten

De Britse inlichtingendiensten waarschuwden gisteren voor een Russische aanval met fosforgranaten op Oekraïense doelen. "Aangezien ze in Donetsk al zijn gebruikt, is de kans aanwezig dat ze ook in Marioepol worden ingezet door de Russen", schreef het Britse leger.

Fosforgranaten bevatten een uiterst brandbare stof die temperaturen kan veroorzaken tot 800 graden Celsius. Ze kunnen vreselijke verwondingen veroorzaken, net als brandbommen. 

Bekijk ook: nieuwe Russische strategie met meer wrede aanslagen op burgers

De Russen trekken zich terug uit de buurt van Kiev en lijken hun inzet in het zuiden juist te versterken. Wat betekent deze koerswijziging en houdt het in dat Kiev nu is opgegeven? Defensiedeskundige Dick Zandee beantwoordt vier vragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore