Ga naar de inhoud
Voedselprijzen hakken erin

'Eind dit jaar ruim kwart miljard extreem arme mensen erbij'

Een vrouw in Niger, een van de armste landen ter wereld. Beeld © ANP / Omer Urer / Anadolu Agency

Tegen het eind van dit jaar kan het aantal mensen dat wereldwijd in extreme armoede leeft, zijn toegenomen met 263 miljoen mensen. Dat verwacht de liefdadigheidsinstelling Oxfam Novib, die zich inzet voor mondiale ontwikkelingssamenwerking.

De organisatie spreekt van extreme armoede wanneer iemand zich moet zien te redden met minder dan 1,90 dollar per dag. Eind 2022 kan het aantal mensen in die situatie groeien naar 860 miljoen, denkt Oxfam Novib.

Ongelijkheid en voedselprijzen

Er zouden twee oorzaken zijn voor de toename. Aan de ene kant zijn er de gevolgen van de coronapandemie in combinatie met de groeiende ongelijkheid in de wereld, waardoor 'al 198 miljoen mensen in extreme armoede zouden vervallen, vergeleken met de periode voor de pandemie'.

Hierbovenop komt volgens de organisatie het effect van stijgende voedsel- en energieprijzen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Dit zou vooral mensen die een groot deel van hun inkomen aan voeding kwijt zijn tot extreme armoede veroordelen. Deze mensen 'worden in toenemende mate gedwongen tot pijnlijke keuzes, zoals die tussen het betalen van eten, verwarming of zorgkosten'.

Brood
Lees ook:
Brood een luxe: oorlog Oekraïne zorgt voor wereldwijde voedselcrisis

De situatie in 'onder meer Oost-Afrika, de Sahel, Jemen en Syrië is bijzonder schrijnend'. Daarnaast neemt de nood toe in landen als Burkina Faso, Mali, Tsjaad, Mauritanië en Niger.

Schulden kwijtschelden

Oxfam pleit voor meer investeringen in de kleinschalige landbouw. Daarnaast zouden industrielanden zoals Nederland meer budget moeten vrijmaken voor ontwikkelingssamenwerking, schulden van arme landen moeten kwijtschelden, meer belasting moeten innen van de rijken en belastingontduiking scherper moeten bestrijden.

Bekijk ook: Droogte en oorlog Oekraïne zorgen voor hongersnood in Afrika

01:08
In het oosten van Afrika stapelen de problemen zich op. Naast een extreme droogte komt er door de oorlog in Oekraïne bijna geen graan meer naar het continent. Hulporganisaties zijn bang dat de prijzen van voedsel onbetaalbaar zullen worden.