Tegen het eind van dit jaar kan het aantal mensen dat wereldwijd in extreme armoede leeft, zijn toegenomen met 263 miljoen mensen. Dat verwacht de liefdadigheidsinstelling Oxfam Novib, die zich inzet voor mondiale ontwikkelingssamenwerking.
De organisatie spreekt van extreme armoede wanneer iemand zich moet zien te redden met minder dan 1,90 dollar per dag. Eind 2022 kan het aantal mensen in die situatie groeien naar 860 miljoen, denkt Oxfam Novib.
Ongelijkheid en voedselprijzen
Er zouden twee oorzaken zijn voor de toename. Aan de ene kant zijn er de gevolgen van de coronapandemie in combinatie met de groeiende ongelijkheid in de wereld, waardoor 'al 198 miljoen mensen in extreme armoede zouden vervallen, vergeleken met de periode voor de pandemie'.
Hierbovenop komt volgens de organisatie het effect van stijgende voedsel- en energieprijzen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Dit zou vooral mensen die een groot deel van hun inkomen aan voeding kwijt zijn tot extreme armoede veroordelen. Deze mensen 'worden in toenemende mate gedwongen tot pijnlijke keuzes, zoals die tussen het betalen van eten, verwarming of zorgkosten'.

De situatie in 'onder meer Oost-Afrika, de Sahel, Jemen en Syrië is bijzonder schrijnend'. Daarnaast neemt de nood toe in landen als Burkina Faso, Mali, Tsjaad, Mauritanië en Niger.
Schulden kwijtschelden
Oxfam pleit voor meer investeringen in de kleinschalige landbouw. Daarnaast zouden industrielanden zoals Nederland meer budget moeten vrijmaken voor ontwikkelingssamenwerking, schulden van arme landen moeten kwijtschelden, meer belasting moeten innen van de rijken en belastingontduiking scherper moeten bestrijden.